Несвјесне грешке

Због ових пропуста родитеља, дјеца постају размажена

  • 26.02.2024. 18:36

Нико не жели да му дijете буде размажено, али неке грешке које родитељи несвjесно направе могу до тога да доведу.

"Дjеца се понашају онако како су научена", каже лиценцирани терапеут Џеф Ју за Хафингтон пост. "Не волим да лијепим неке негативне етикете за дјецу".

Психотерапеут Мет Лундквист каже да "размажена дјеца имају тенденцију да траже привилегије, без икакве представе да нешто треба да заслуже, они то узимају здраво за готово. Такође, размажена дјеца имају недостатак емпатије".

Сада када смо утврдили шта се мисли под размаженошћу, прочитајте и које грешке не треба да правите, да бисте избјегли да и ваше дијете буде такво.

1. Извињавате се у име дјетета

Сасвим је у реду ако мама и тата гостима кажу да је беба нервозна и плачљива јер се није наспавала, али када су деца старија, она су одговорна за своје понашање, чак и ако имају лош дан. Лундквист савјетује родитељима да се никад не извињавају у име своје дјеце јер су била нељубазна, нити да их оправдавају разним изговорима.

Није рјешење ни да натјерате дијете да се извини јер то неће бити искрено извињење, али брзи разговор у четири ока у којем ћете питати дијете да ли мисли да је то понашање било пристојно и како се та друга особа сада осјећа, можда ће мотивисати дијете да се касније искрено извини.

2. Не постављате јасне границе и правила

Не треба родитељ да удовољи свакој дјететовој жељи. Ако допустите дјетету да игра игрице дуже него што је договорено, ако купите све што тражи то јесте лакше него да се борите са нападима бијеса који могу услиједити јер му не испуњавате жељу. Али, дугорочно правите себи проблем.

"Посљедице тога могу да буду лоша контрола импулса и друге дисфункције", упозорава терапеут Ју.

Сасвим је јасно да ће дијете покушати да тестира ваше границе, зато је кључно да будете досљедни, додаје он. Ако сте рекли да телефон мора да се искључи док вечерате, онда се тог правила придржавајте увијек, без изузетка.

3. Штитите дјецу од посљедица које носи њихово понашање

Ако се дијете лоше понаша у школи, на примјер, и добило је неку казну, важно је да не "ускачете" како бисте поштедјели дијете те казне. Тиме ћете само поручити дјетету да је посебно и да оно не мора да поштује иста правила као сва друга дјеца, а такође ћете му и показати да не мора да поштује ауторитет наставника.

4. Пребрзо мијењате ствари

Када дијете изгуби неку ствар коју веома воли, родитељски инстинкт је да је замијени што прије. Али, тиме дјетету ускраћујете прилику да искуси своју тугу. Допуштањем дјетету да осјети и оваква осјећања учите га да буде отпорно и да се снађе у тешким ситуацијама.

Осим тога, дјеца морају да знају да не могу увијек све да добију одмах, треба да науче да чекају.

5. Зажмурите на ружно понашање јер је дијете

"Постоји увјерење код дјеце којима нису постављене јасне границе да није страшно бити нељубазан, или још горе, да су они тако посебни да не морају да се труде да покажу љубазност и бригу за друге", каже Лундквист.

Дакле, немојте да отпишете неко ружно понашање ријечима "ма, он је само дијете, проћи ће га такво понашање", већ разговарајте са дјететом о томе, укажите му на посљедице. У супротном, лако би могло да постане размажено и да умисли да му је такво понашање дозвољено. 

6. Недосљедност у дисциплини

"Када нисте доследни у дисциплини и учењу правила, то ствара забуну код дјеце шта им јесте дозвољено, а шта није", каже терапеут Ју.

Није увијек лако, али држање граница које сте поставили, као и посљедице за непоштовање ће и вама и дјеци дугорочно донијети највише користи.

Када дијете пређе неку границу и хоћете да се због тога суочи са неким посљедицама, потрудите се да му увијек дате до знања да је проблем у његовом одређеном понашању, не у њему. Дјецу волите безусловно, али када ураде нешто лоше, укажите им на то врло јасно, пише Yu mama.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: