Korisno

10 koraka za uzgajanje paradajza u saksiji

 • Извор: Агенције
 • 21.05.2023. 18:38

Ako se pitate kako gajiti paradajz u saksiji, donosimo vam nekoliko savjeta za idealan plod.

Nema ničeg ljepšeg od domaće bašte i povrća koje u njoj sadimo.

Međutim, nemaju svi uslove da oforme svoju baštu, ali srećom, neke bilje odlično uspijevaju i u saksijama, na terasi. Ovog puta, otkrivamo vam kako da gajite paradajz u saksijama i imate vaših ruku djelo kad god vam zatreba.

Detalji smrtonosnog pada aviona: Olupina potpuno izgorjela, ne zna se kako je pao

Detalji smrtonosnog pada aviona: Olupina potpuno izgorjela, ne zna se kako je pao

Slijedite dolje navedene testirane savjete, kako biste naučili da izvučete maksimum iz minimalnog prostora i uzgojite zdravu i snažnu biljku.

1. Izaberite pravu vrstu paradajza

Odaberite vrstu koja je žbunasta i kompaktna ili niska. Obično su one najbolje za kontejnere jer rastu do definisane veličine (ne više od 90-120 cm) i dobijaju cvjetove i zameću plodove gotovo istovremeno, što ih čini pouzdanim i predvidivim na tijesnom prostoru.

Ukoliko imate prostora i dovoljno veliku saksiju možete odabrati da gajite i visoku biljku koja će vam dati obilje plodova tokom cijelog ljeta, piše agromedia.rs.

2. Počnite sa zdravom i jakom sadnicom

Ukoliko ste se odlučili da kupite sadnicu od rasadnika potražite biljku sa debelom i čvrstom stabljikom i zdravim zelenim lišćem, bez oštećenja od insekata, opekotina od sunca ili pojave žute boje (što ukazuje na probleme sa zalijevanjem ili deficit hranljivih materija).

3. Odaberite veliku saksiju

Saksija treba da bude bar zapremine od 40 litara. Ako je riječ o većoj sorti, da bi paradajz imao prostora da napreduje biće potrebna i saksija od 75 litara. Ukoliko odaberete manje saksije, biljka jednostavno neće biti produktivna koliko bi mogla. Bitno je da saksija ima rupu da bi se cijedio višak vode i tacnu gdje će se taj višak vode cijediti.

4. Koristite visokokvalitetno zemljište

Najbolje je odabrati organsku, višenamjensku zemlju. Kako biljke rastu u ograničenom prostoru treba im najbolja moguća njega. Sljedeće godine izbjegavajte da koristite zemlju iz prošle sezone posebno ako su biljke napadale štetočine ili bolesti. Pospite oko 10 cm zemlje po dnu saksije, a onda pratite korak 5.

5. Prihrana biljke prije sadnje

Kako paradajz raste u ogračenom prostoru, on uzima samo onu hranu koju ima u zemljištu, odnosno koju mu vi date. Prije nego što stavite sadnicu u saksiju, dodajte sljedeće sastojke na zemlju u saksiji:

½ šolje đubriva koje više ima fosfora

Šaku izdrobljenih ljuski od jaja

* Na ovu mješavinu stavite još 10 cm zemlje, a zatim treba presaditi biljku u saksiju.

Muškarac stradao u požaru u porodičnoj kući, još dvoje povrijeđenih

Muškarac stradao u požaru u porodičnoj kući, još dvoje povrijeđenih

6. Sadnja paradajza

Nježno otkinite donje listove, tako da stabljika paradajza bude za jednu trećinu bez listova. Izvadite biljku iz kontejnera i smjestite u centar saksije. Napunite saksiju sa zemljom sve do zadnje grupe listova na stabljici. Na vrh zemlje pospite pola šolje đubriva za opštu namjenu i dobro zalijte biljku.

7. Zalijevanje

Tokom rasta biljke, temeljno je zalijevajte dok tlo ne bude ravnomjerno vlažno. Baštovani obično zaliju biljku jednom, sačekaju da prođe 10 minuta, pa opet zaliju i sve tako dok se voda ne pojavi u tacni.

Pravilno zalijevanje je ključ uspjeha. Premalo ili previše vode može da zaustavi rast biljke, da doprinese razvoju nekih bolesti ili da postakne štetočine da biljku napadaju jer je oslabila pod stresom.

Pojavio se spisak među učenicima u OŠ u Srpcu, reagovala policija

Pojavio se spisak među učenicima u OŠ u Srpcu, reagovala policija

Zalivajte korijen, ne i lišće biljke.

Nakon inicijalnog zalijevanja vjerovatno nećete morati da zalijevate naredna tri dana. Provjerite svojim prstom. Ako je prvih tri-četiri cm zemlje suvo - potrebno je zalijevanje. Biljke u saksijama isušuju se mnogo brže, nego biljke koje su u zemlji, te nije neobično da će biti potrebe da je zalijevate svaki drugi dan, posebno kada temperature počnu da se penju sve više i više. Što je saksija manja, to se zemlja brže isušuje i potrebno je češće zalivanje.

8. Dodajte potporu

Da ne biste oštetili korijen, dodajte potporu u ranoj fazi razvoja, prije nego što biljka postane prevelika. Ako uzgajate žbunasti paradajz, metalne konusne mreže mogu biti odličan izbor. Ako ste izabrali neku višu sortu, postavite štap na koji ćete vezivati stabljiku, kako se ne bi slomila pod teretom ploda.

9. Malčirajte zemlju

Malčiranje je dobra tehnika za uzgoj biljaka u saksijama jer će zadržati vlagu u zemlji.

10. Prihrana biljke tokom sezone

Čak i uz prihranu koju ste stavili u rupu prilikom sadnje, paradajz traži dodatnu prehranu.

Možete koristiti izbalansirano organsko ili mineralno đubrivo. Ako koristite minaralno đubrivo u fazi intezivnog rasta plodova, treba da koristite NPK 20:10:20, sa dodatkom kalcijuma.

Ovo je mladić kojeg je policajac pretukao metalnim bokserom: Evo šta je prethodilo ubistvu

Ovo je mladić kojeg je policajac pretukao metalnim bokserom: Evo šta je prethodilo ubistvu

Izbjegavajte đubrivo sa visokim udjelom azota, jer ćete na kraju imati biljku sa bujnom zelenom masom ali bez cvjetova ili plodova.

Obavezno otkidajte zaperke, čim ih ugledate, da ne biste dobili preveliki žbun. To bi trebalo da radite na svakih tri do pet dana.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

  '' Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

 • 22:00 Серија: Вода у праху (12+)

  'Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

 • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  Серија: Ред Рок (16+) (Р)