Savjeti botaničara

Četiri pravila za njegu cvijeća pred proljeće

 • Izvor: Radio Sarajevo
 • 18.03.2023.15:32

Sobne biljke zahtijevaju posebnu njegu nakon zimskog perioda kako bi u proljeće nastavile da rastu i kako biste ih sačuvali od propadanja.

Botaničari kažu da je potrebno da ispoštujete četiri pravila.

Uz njih će sobno cvijeće biti zdravije, ljepše i bujnije nego ikada.

1. Provjerite da li biljku treba presaditi

Neophodno je da provjerite da li je potrebno da biljku presadite, odnosno da joj promijenite zemlju u kojoj raste.

Provjerite koliko brzo apsorbuje vodu, a nova zemlja će joj biti potrebna, ako se ova u kojoj je brzo suši. Ukoliko biljku držite duže od godinu dana u istoj zemlji, možda je pravi trenutak da je presadite.

2. Provjerite da li je vašem cvijeću potrebna veća saksija

Ovo nije isto što i presaditi biljku u drugu zemlju. Znaćete da je cvijeću potrebna veća saksija ako ga pažljivo izvadite i pogledate korijen.

Ukoliko vidite više žilica korijena nego zemlje, to znači da mu je saksija mala i da je vrijeme za veći prostor.

Zajedno sa busenom biljku prebacite u veću saksiju i dodajte još zemlje, a zatim je po potrebi i malo prihranite na uobičajen način.

3. Razmnožite biljku

Vrijeme pred proljeće je idealno da od biljke koju već imate dobijete nove mladice.

Ovo je odličan način da se riješite viška grančica i dobijete nove, mlade biljke koje ćete gajiti ili njima obradovati neku dragu osobu.

4. Proljetno čišćenje sobnog cvijeća

Sobne biljke skupljaju prašinu, pa im je poželjno povremeno prebrisati listove i tokom zime, pogotovo što je prašina na listovima podložno tle za razmnožavanje biljnih vaši.

Zato bi prije proljeća trebalo obavezno da vlažnom krpom ili peškirom očitite listove sobnog cvijeća.

Time ćete umanjiti rizik od razmnožavanja parazita, ali ćete i omogućiti lišću da lakše vrši fotosintezu.

Tagovi:
 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Top 10 tajni i misterija

  Da li ste ikada razmišljali postoje li vanzemaljci, susreti druge vrste i paranormalne aktivnosti? Da li je Bigfoot zaista postojao? Da li čudovište još uvijek spava na dnu Loch Nessa? Postoje li anđeli? Kakve tajne kriju 'svete spise'?

 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.