Од ароматичних карија до кремастих пасти, црни лук је краљ кухиње који доминира јелима широм свијета.
Ипак, упркос његовом кулинарском значају, једно му се тешко опрашта, сузе које изазива при сваком сјецкању.
Годинама су људи покушавали да доскоче овом изазову: хладили су лук, користили заштитне наочаре, дисали на уста или чак сјецкали под водом. Али чини се да право рјешење није нимало егзотично.
Научници са Универзитета Корнел дошли су до закључка који ће многима промијенити свакодневну припрему хране: да бисте сјецкали лук без плакања, довољно је да користите добро наоштрен нож и да сјецкате полако.
Истраживачки тим развио је посебан експеримент са гиљотином и различитим врстама ножева како би тачно измјерио колико сока испрска приликом сјечења лука. Анализом су утврдили да двије ствари највише утичу на количину непријатног мириса и маглице која иритира очи: оштрина ножа и брзина сјечења.
У чему је ствар?
Тупи ножеви додатно притискају лук, савијају му слојеве ка унутра, а затим их нагло ослобађају, што узрокује јаче прскање сока у ваздух.
Брзо сјечење – иако може дјеловати као ефикасна тактика – такође подстиче стварање веће количине аеросола који смета очима.
С друге стране, спорим сјечењем оштрим ножем смањује се трење, а самим тим и ослобађање син-пропанетиал-С-оксида – супстанце одговорне за сузе.
Више од пуке удобности
Ово откриће није важно само због пријатнијег искуства у кухињи. Научници напомињу да правилно сјечење може чак помоћи у смањењу ширења бактерија и других патогена у ваздуху, нарочито приликом руковања поврћем са чврстим спољним слојевима које пуца под притиском, пише Daily Mail.
Дакле, сљедећи пут када посегнете за црним луком, не тражите рјешења у фрижидеру или хемији.
Погледајте у фиоку са кухињским ножевима, наоштрите један како треба – и немојте да журите. Ваше очи ће вам бити захвалне, преноси Дневно.хр.