Savjeti

Da li je kafa s mlijekom dobra kombinacija za organizam?

 • Izvor: avaz
 • 04.01.2023.13:29

Za mnoge dan ne počinje bez prve šoljice kafe. Ima onih koji vole gorku kafu, ali ipak je više onih koji vole da je zaslade. Međutim, postoji jedna kombinacija sa kafom koja je jako štetna po vaš organizam.

Stručnjaci tvrde da se treba ugledati na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći po istraživanjima – ni u kafu ne treba dodavati mlijeko, jer kada se pomiješa sa velikim količinama kofeina, povećava se izlučivanje kalcijuma urinom, a velika količina se taloži u crijevima.

Blokira metabolizam

Kazein, koji se nalazi u mlijeku kada dođe u kontakt sa kofeinom, koagulira i stvara gas koji izaziva bol u stomaku i nelagodnost u stomaku. Osim toga, nutricionisti kažu da mlijeko u kafi blokira metabolizam i da je glavni razlog zašto neko ne može da smrša.

Isto važi i za kafe bogate slojevima kreme i sirupa, sadrže astronomske količine kalorija. Na primjer, takva kafa u maloj šoljici može da sadrži 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju nutritivnu vrijednost i tako donose više štete nego koristi.

Čak i ako izbjegavate ovu vrstu kafe, veća je vjerovatnoća da ćete sipati jednu do dvije kašičice šećera, a to ne samo da stvara brojne zdravstvene probleme, poput dijabetesa, već i mijenja prvobitni ukus kafe.

Ako, pak, ne volite da pijete gorku kafu, onda pronađite alternativu u prirodnim zaslađivačima.

Tagovi:
 • 20:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Svakog ponedjeljka u 20 časova i 20 minuta na programu ATV-a za vas putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:00 Emisija: Ćirilica

  Svakog ponedjeljka u 21 čas na programu ATV-a možete da pratite emisiju „Ćirilica“ urednika i voditelja Milomira Marića.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.