kvalitetna hrana

Deset namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate

  • Izvor: nezavisne.com
  • 30.12.2021.09:54

Želite li da spavate dobro, jedite hranu bogatu triptofanom i vitaminom B6 jer ona pomaže lučenje melatonina, odnosno hormona sna.

1. Žitne pahuljice

Iako ih mnogi jedu za doručak, žitne pahuljice su odlična ideja za večeru, a pogotovo ako ih kombinujete s toplim mlijekom koji ima umirujući efekat. Mnoge vrste pahuljica sadrže vitamin B6 koji pomaže da spavamo bolje.

2. Humus

Slanutak u humusu je vrijedan izbor triptofana i vitamina B6 koji pomažu u proizvodnji hormona sna melatonina. Ako ste gladni, prije spavanja pojedite nešto ovog ukusnog bliskoistočnog namaza s integralnim hljebom ili krekerom.

3. Banana

Banane sadrže triptofan, ali i magnezijum te kalijum koji opuštaju mišiće, zbog čega omogućuju kvalitetniji odmor tokom noći.

4. Cjelovite žitarice

Bulgar, ječam i druge cjelovite žitarice su bogat izvor magnezijuma koji vam pomaže da održite neprekinuti san. Uz to pdsotiče proizvodnju inzulina, koji triptofan čini aktivnijim u tijelu.

5. Sjemenke

Od suncokreta preko lana do susama, sjemenke su dobar izbor kada treba nešto da pojedete, a bliži se vrijeme spavanja. Po svojim količinama triptofana usporedive su s ćurećim grudima, pa se nameću kao odlično rješenje za ljude koji ne jedu hranu životinjskog porijekla.

6. Kelj

Ova superhrana ima visoku koncentraciju kalcijuma koji pomaže u radu hormona sna melatonina.

7. Jogurt s medom

Toplo mlijeko je česti prirodni lijek protiv nesanice zbog visoke koncentracije kalcijuma koji pomaže ljudima da iskoriste blagodati triptofana i melatonina u tijelu. Ali bilo koji mliječni proizvod sadrži kalcijum, pa prije spavanja možete isprobati i jogurt s malo meda.

8. Sir i krekeri

Preferirate li nešto konkretniju hranu, sir na integralnim krekerima će vam takođe pomoći u boljem noćnom počinku.

9. Orašasto voće

Orašasto voće poput badema, oraha i kikirikija sadrži umjerene količine triptofana, a istovremeno zasićuju pa su izvrsno rješenje za one koji ne vole ići na spavanje praznog želuca.

10. Riba poput lososa i tune

Da bi u krvotoku održali zdrave količine melatonina, jedite češće hranu bogatu vitaminom B6 kao što je losos ili tuna.