Električar objasnio da li treba gasiti bojler tokom kupanja

  • 08.12.2020.10:37

Posljednjih dana sve je više vijesti o eksplozijama u stanu uzrokovanim neispravnim instalacijama.

Nažalost, u takvim situacijama nerijetko dođe i do smrtnih ishoda.

Eksplozija bojlera toliko je jaka da može da uništi 2 stana, kažu stručnjaci. Tu je i ona vječita dilema - treba li bojler isključiti pri kupanju.

Direktor elektroinstalaterske radnje Milan Bojičić rekao je za TV "Prva" da svaki bojler koji radi 24 sata neprekidno troši manje energije, duže mu traju grijači, duže mu traju termostati, manje se stvara kamenac.

"Isto tako neophodno je isključivati ga u toku kupanja. To je jedini period kada bojler treba da bude isključen. Dakle, mora da bude isključen dok se čovek kupa jer može doći do probijanja grejača, kakav god on da je", napominje Bojičić.

Svaki bojler ima čak četiri vrste zaštite. Problem nastaje kod starih i neprovjerenih instalacija i grejača.

Bojičić navodi da je najveća greška kod popravke bojlera to što jako često to rade nestručna lica.

"Komšija, prijatelj, kum, brat koji je to video na Youtubeu ili čuo od nekog da to znate nije komplikovano video je na TV-u majstorsku radionicu i sad svi misle - što bismo mi zvali nekog ovlašćenog", kaže on.

Sagovornik TV "Prva" koji se elektroinstalacijama bavi već 30 godina kaže da ljudi najčešće griješe jer ne prate uputstva za rukovanje i samim tim aparat, koji je možda i zastario - dodatno opterete.

"Vi ćete od svakog proizvođača dobiti lupam 3 ili 5 godina garantni rok, a zašto? Pa zato što toliko traje. Vi imate staru gradnju koja je projektovana pre 50 godina, gde je jedno prosečno domaćinstvo u Srbiji imalo radio, možda TV i dve sijalice. Vi u takvu instalaciju koju godinama niko nije održavao dovodite u situaciju da ubacujete klime, frižidere, zamrzivače, pegle, fenove, dakle to su sve jaki potrošači", dodaje on.

Bilo da je u pitanju bojler, grijanje na gas ili na struju, pravilna upotreba i redovno servisiranje ovlašćenog lica jedino je što može spriječiti nesreće u kući.

Tagovi: