ATV

Корисно

Ево шта је кључно за дуготрајан раст орхидеја

 • 12.02.2024. 13:22

Невјероватно лијепе и мирисне орхидеје диван су украс многих домова, а иако су познате по томе што су изузетно захтјевне, ако се придржавате једноставних правила у њиховом одржавању, гарантовано ће вам уљепшавати ентеријер дуги низ година.

Орхидеје потичу из топлих крајева Азије и Централне и Јужне Америке, а има их више од 24.000 врста. Међутим, брига за скоро све њих је иста јер имају неколико заједничких карактеристика као што су избочене латице и специфични листови.

Њега орхидеја у затвореном простору укључује правилно излагање свјетлости, залијевање, температуру, земљиште и ђубриво. Постоје и посебне процедуре које треба поштовати како би се подстакло његово поновно цвјетање.

Избјегавајте директно свјетло

Орхидеје захтијевају плитку садњу и преферирају дифузно свјетло – обавезно избјегавајте директну сунчеву свјетлост јер ће спалити лишће. С друге стране, недовољно освјетљење ће довести до лошег цвјетања.

У принципу, све врсте орхидеја имају исте захтјеве за свјетлошћу: потребно им је јако, филтрирано свјетло, било у затвореном или на отвореном. Ово је такође неопходно за орхидеје у затвореном простору ако желите раскошно цвијеће.

Како то изгледа у пракси? Поставите биљку близу прозора који гледа на исток или југ гдје прима јако дифузно свјетло, што је најповољније за њен раст.

Ако имате орхидеју лептира (Пхалаенопсис), изаберите мјесто са мање свјетлости. Ове биљке расту на дрвећу у дивљини у сјенци тропске шуме. Најбоље раде на прозорима окренутим према истоку или западу.

Како залијевати орхидеје?

Орхидеје углавном немају велике потребе за водом јер већина њих има органе за складиштење течности. Један изузетак је Пхалаенопсис – орхидеја лептир – којој недостају ови специјализовани органи, па захтијева мало више пажње у њези.

Залијевајте унутрашњу орхидеју сваке недјеље током вегетације, дајући биљци довољно воде да се оциједи кроз дренажне рупе на дну саксије. Након што орхидеја престане да цвјета, можете смањити залијевање, јер се биљка тада одмара. Ако имате орхидеју у веома малом лонцу, можда ћете морати да залијевате два пута недјељно када биљка активно расте.

Орхидеје треба оставити да се мало осуше између залијевања, а затим их обилно залити. Један од начина да провјерите је да забодете прст око 2-3 цм у земљу – ако је сува, дајте јој воду.

Идеална температура и влажност

Орхидеје нису све исте када су у питању жељене температуре. Неке врсте, укључујући и неке врсте Папхиопедилум (Папхиопедилум), преферирају хладније температуре, између 15,5 и 24°Ц током дана.

Друге врсте папуча и неке лептир орхидеје преферирају температуре између 21 и 26,6°Ц током дана, док већина орхидеја лептира преферира температуре између 24 и 29°Ц. Ако нисте сигурни, претпоставите да ваша биљка припада средњој категорији.

Веома је необично да просјечна кућа буде довољно влажна за орхидеје, јер је њихов идеални распон између 50 и 70 одсто. Повећајте влажност за своју биљку помоћу тацне са шљунком, овлаживача, тераријума или груписања са папрати. Прскање биљака такође може помоћи.

Најбоље тло за орхидеје

Орхидеје су најчешће ваздушне биљке и увенуће ако се саде у редовном тлу. Умјесто тога, користите мешавине без земље са одличном аерацијом и дренажом или купите специјалну „мјешавину за орхидеје“.

Постоји неколико врста супстрата који се могу користити за орхидеје: кора секвоја или јеле, маховина сфагнум, кора, дрвени угаљ, пијесак или мјешавина без земље.

Генерално, врста коре коју додајете мјешавини зависи од врсте орхидеје коју узгајате. На примјер, лептир орхидеје се обично гаје у грубој кори, рогови у средњој кори, а младе орхидеје најбоље се узгајају у финој кори.

Алтернативно, причврстите биљку на комад коре или дрвета да расте као епифит.

Не заборавите на ђубрење

Орхидеје требају ђубриво када активно расту и цвјетају, али неће им користити ако их има превише.

Користите растворљиво ђубриво специјално формулисано за орхидеје. Ако орхидеје узгајате у кори, набавите ђубриво са већим садржајем азота, као што је 30-10-10 или 15-5-5. Друге орхидеје добро реагују на избалансирана ђубрива, као што је 20-20-20.

Можете их прихрањивати недјељно или сваке двије недјеље док цвјетају. Смањите храњење на мјесечне или двомјесечне интервале када сазре. Потпуно престаните са ђубрењем биљака када уђу у фазу мировања.

Како подстаћи поновно цвјетање орхидеја?

Да бисте подстакли поновно цвјетање, кључно је разумјети циклус раста ваше орхидеје. Неке цвјетају једном годишње, друге током цијеле године. Најбољи начин да подстакнете орхидеје да поново процвјетају јесте да им обезбиједите одговарајуће услове околине, укључујући свјетлост, температуру, влажност, воду и ђубриво.

Пресађивање орхидеја у затвореном простору

Ако ваше орхидеје изненада престану да цвјетају, али имају све одговарајуће услове за раст, можда ће бити потребно пресађивање.

Пресадите орхидеје сваке двије године или чешће да бисте спријечили проблеме са труљењем коријена и обезбиједили простор за растући корјенов систем. Извадите орхидеју из старог лонца и уклоните коријенски материјал. Потопите коријење, а затим изрежите све мртве, меке или шупље коријене.

Можда ћете моћи поново да користите исту саксију за орхидеје, али ако не можете да вратите масу коријена, користите већу саксију. Држите орхидеју у контејнеру и додајте грубу мјешавину без земље, користећи оловку да прођете између коријена. Када завршите, добро залијте пресађену биљку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.