Domaćinstvo

Genijalni trikovi da brže odledite zamrzivač

  • Izvor: 24sata.hr
  • 12.10.2021.20:39

Gotovo je nemoguće držati zamrzivač 100 odsto bez leda. Otvaranjem vrata ulazi vlaga, a ta vlaga se smrzava, nakupljajući se na bočnim stranama, vrhu i podu vašeg zamrzivača.

Unutrašnjost možete tretirati posebnim sprejevima za sprečavanje smrzavanja kako se ne bi nakupljao led.

U zavisnosti od toga koliko je hrane i leda u zamrzivaču, odmrzavanje može biti dugotrajan posao. U svom najjednostavnijem obliku, sve što trebate učiniti je isprazniti zamrzivač (svu hranu prebaciti u hladnjak) i isključiti ga. 

Kako ubrzati proces odleđivanja?

Isključivanje iz struje, otvaranje vrata i čekanje može biti dugotrajan proces, pogotovo ako dugo niste odmrzavali zamrzivač.

Srećom, postoji nekoliko taktika kojima ćete brže obavili posao.

Možete postaviti ventilator ispred zamrzivača i pustiti topli vazduh da cirkuliše oko leda, ili upotrijebiti fen za kosu, pod uslovom da ste krajnje oprezni i ne dozvolite da fen za kosu dođe u dodir s vodom, pa čak ni kapljicom. 

Dno zamrzivača obložite ručnicima i usmjerite vrući vazduh uz led koji se nakupio na ivicama zamrzivača. To će vam omogućiti da led izvadite u velikim komadima, umjesto da ga topite.

Ako trebate ukloniti samo tanki sloj leda, papirnati ubrus koji ste poprskali alkoholom može vam pomoći odstraniti komade leda nakupljene uz bočne strane zamrzivača.

Takođe, možete koristiti i trik naših baka - zakuvati vodu u loncu i staviti ga u zamrzivač te mijenjati vruću vodu otprilike svakih 15 minuta dok se led ne otopi. 

Dno obavezno obložite debelim ručnicima, ne samo da upiju vodu, već i kako biste zaštitili dno zamrzivača od vrućeg lonca.

Iako može biti primamljivo, odolite porivu da koristite neko oštro pomagalo poput noža ili šrafcigera. Lupanje i struganje može oštetiti ili probušiti zamrzivač. Ako morate strugati, upotrijebite plastičnu špahtlu ili drvenu kuvaču te budite jako nježni.

Čišćenje

Nakon što se led otopi obrišite ga višenamjenskim sredstvom za čišćenje ili upotrijebite mješavinu alkoholnog octa i vode u jednakim omjerima (50-50).

Obrišite sve rupice krpom od mikrovlakana i unutrašnjost u potpunosti osušite papirnatim ručnicima.

Spriječite buduće nakupljanje

Ako imate veliki problem s nakupljanjem leda, najvjerovatniji krivac je oštećena brtva koja se može lako zamijeniti.

Ako se vrata zamrzivača ne mogu do kraja zatvoriti, vrijeme je da se promijeni brtva, piše "Lifehacker".

Pobrinite se da hrana koju stavite u zamrzivač bude potpuno zatvorena kako ne bi ispuštala vlagu u zamrzivač, te otvarajte zamrzivač samo prema potrebi, bez nalukavanja.

Preglednost

Često je sa zamrzivačima, pogotovo onim velikim koji nemaju ladice, problem pronaći i izvući hranu koja vam treba. Kako biste izbjegli takvo dugotrajno otvaranje zamrzivača napravite popis namirnica i slažite ih  u kutije ili vrećice.

Kutije možete slagati jedne na druge, na primjer na desnoj strani meso, na lijevoj strani povrće i voće, a na kutije staviti naljepnice na kojima piše što se u njima nalazi.

Ako koristite vrećice za zamrzavanja, prilikom zamrzavanja namirnica sve vrećice grupišite u jednu veću vrećicu za kupnju i na njoj markerom napišite koje su tu namirnice, prenosi "24sata.hr".

Tagovi: