Извор:
задовољна
23.06.2024
16:03
Коментари:
0Америчке палачинке које се припремају на овај начин имају слаткасто-слани укус тако да одлично иду и у сланим и у слатким комбинацијама.
У питању је рецепт за посно јело без типичних састојака – млијека и јаја, али толико су добре да ову разлику нећете ни примијетити. Тајна је у замјени за јаја – изгњеченој банани.
Најбоље је што се спремају врло лако и брзо, а ја највише волим да их послужим са свјежим воћем и медом. Уз то одлично иде и кикирики путер, а немам ништа ни против верзије са домаћом паштетом, танким кришкама сира и свјежег парадајза из домаће баште.
Увијек их правим од неког интегралног брашна и то од цјеловитог зрна житарица, што је најздравија могућа верзија. Највише волим јечмене, које буду најсвијетлије, али чак и верзија од хељдиног брачна нема ману, јер слаткоћа банане неутралише горкаст укус хељде.
Америчке палачинке се у земљи свог поријекла једу са сирупом од јаворовог дрвета или медом, уз додатак маслаца. Често се послужују и с воћем попут јагода или боровница те с додатком шлага или слатког врхња. У Великој Британији је популарна мало тања верзија, а послужују се с лимуновим соком и шећером или с мармеладом. Такође су популарне с воћем и шлагом.
Французи имају своје "црепес" које су танке попут наших палачинки, а једу их с разним надјевима као што су Nutella, џем од воћа, свјеже воће или шећер у праху, али и с карамелом или чоколадом.
Холанђани своју верзију америчких палачинки воле слично као Американци, са сирупом или шећером и воћем, али уживају и у сланим верзијама, с додатком сира и шунке, па чак и срдела.
Код Скандинаваца доминирају палачинке са џемом од бобичастог воћа, шлагом и сирупом од јаворовог дрвета или сирупом од шећерне репе.
Посне америчке палачинке – састојци:
- 1 већа зрела банана
- 1 велика шоља ражаног/јечменог/спелтиног/хељдиног брашна
- прашак за пециво
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 велика шоља киселе воде
- пола кашичице соли
Посне америчке палачинке – припрема:
Банану добро изгњечите тако да смјеса буде глатка, хомогена, без грумуљица. У то додате најприје влажне састојке (уље и киселу воду), а потом суве. Све добро измијешате лаганим потезима. Важно је да се смјеса не "убије", како би палачинке у тави фино нарасле.
Додајте воде по потреби, тијесто треба да буде гушће од тијеста за обичне палачинке, а рјеђе од тијеста за лепињице.
Пеците на средње јакој ватри на тигању подмазаном са мало уља, са сваке стране по два минута, преноси Задовољна.
Најновије
Најчитаније
18
48
18
38
18
35
18
24
18
19
Тренутно на програму