Сок од кајсије је прави летњи освежавајући напитак богатог укуса и природним шећером. Уз неколико основних састојака и пажљиво спремање, можете направити укусни сок који ће вас подсјетити на топлину љета чак и у хладнијим данима. Рецепт је једноставан, а бићете на дуже стазе 'мирни' кад је ријеч о природним соковима.
Састојци за сок од кајсије:
1 kg кајсија
150 g шећера
1 l воде
2 лимуна
неколико флаша
Припрема сока од кајсије:
Пажљиво оперите кајсије, извадите коштице и исјеците их на мање коцке. У шерпи помијешајте воду и шећер и загријте док сируп не почне да кључа. Додајте кајсије и лимун исјечене на колутове и наставите да кувате још 10 минута док кајсије не омекшају. Све измиксајте штапним миксером док не добијете глатку и кремасту смјесу. Уколико желите, можете је проциједити кроз цједиљку да уклоните пулпу.
Искључите ринглу и топлу смјесу сипајте у претходно стерилизоване флаше, остављајући око прст дебљине празног простора до врха. Очистите ивице флаша и затворите поклопце без превеликог притиска. Флаше окрените наопако и оставите их тако да стоје најмање 15 минута. Затим их вратите у нормалан положај и провјерите да ли је средина поклопца удубљена, што значи да је вакум добро направљен. Сок од кајсије чувајте на хладном мјесту како би вам што дуже трајао.
Када се флаша отвори, препоручује се чување у фрижидеру и конзумирање сока у року од неколико дана.