ATV

Рутина

Јутарње навике најдуговјечнијих људи свијета

  • Извор: Агенције
  • 16.11.2023. 09:26

​Свако има јутарњу рутину која му најбоље одговара, али само зато што имате одређени режим који се придржавате заувијек, то не значи да се састоји од најздравијих навика.

Ако се питате како можете побољшати начин на који започињете сваки дан и можда продужити свој живот, узмите инспирацију од оних који живе у Плавим зонама.

Плаве зоне су области у свијету у којима живе изузетно дуговјечни људи. Ове области су добиле име по истраживачу Дану Буетнеру, који је проучавао заједнице са високим уд‌јелом стогодишњака.

То су мјеста попут Окинаве, Јапан; Сардинија, Италија; Лома Линда, Калифорнија, САД; Полуострво Никоја, Костарика; Икарија, Грчка.

Заједничке карактеристике ових области укључују здраву исхрану, умјерену физичку активност, јаке заједнице и друштвене везе и друге аспекте здравог начина живота.

Једите хранљив доручак са зобом

Буетнер је тај који открива да су зобене пахуљице савршен доручак у Плавој зони, посебно ако их комбинујете са сјецканим орашастим плодовима (бадемима), бадемовим млијеком, циметом и јаворовим сирупом. Звучи сјајно, зар не?

Проведите квалитетно вријеме са својом породицом

Јутра могу бити напорна, али прије него што отворите лаптоп или започнете радни дан, ако можете, одвојите мало времена да се повежете са партнером и породицом.

Стављање породице на прво мјесто је нешто у чему су људи у Плавим зонама професионалци, и јасно је да убиру предности ове навике која храни душу.

Буетнер то открива у видео снимку на ТикТоку и каже да је темељ сваке културе дуговјечности на свијету начин на који се људи повезују. Тамо је нормално да дају предност породици у односу на посао и хобије.

Гозба на кафи

Научни докази говоре да је испијање кафе одличан начин да оживите јутро и цијели дан, наводи "б92". Кафа може побољшати ваше расположење, помоћи код депресије и смањити упалу; такође садржи есенцијалне антиоксиданте. А становници ових крајева воле да пију кафу мало заслађену.

Направите планове за сваки дан

Истраживања такође показују да старији људи који постављају јасну сврху или циљеве имају тенденцију да живе дуже од људи који то не чине.

Постављање намјера или одређивање сврхе за сваки дан је паметна јутарња навика коју треба стећи, па почните да је спроводите што прије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм