Korisno

Kada je vrijeme da bacite peškir

 • Izvor: Agencije
 • 21.03.2023. 13:25

Peškiri se svakodnevno koriste pa se ne treba čuditi što se brzo prljaju i potrebno ih je često prati. Osim čestih pranja, kada je vrijeme da mijenjamo peškire?

Ovo su neki od znakova koji ukazuju da treba da se riješite svojih starih peškira i počnete da tražiti nove.

Peškiri su prestali da upijaju vodu

Ako primijetite da više niste suvi kao prije ili vam se čini da sušenje traje duže, nije riječ o vama, već o vašem peškiru. Vaši peškiri su vjerovatno stari. Znak da je vrijeme za zamjenu peškira je kada je izgubio svoj pahuljasto upijajući kvalitet.

Peškiri su stari nekoliko godina

Ako se o njima pravilno brine, visokokvalitetni peškiri trebali bi trajati do dvije godine, zavisno o upotrebi. Peškiri mogu da postanu smrdljivi iz mnogo različitih razloga. To može biti osoba koja ga koristi ili kupatilo koje ima lošu ventilaciju, ali ako operete svoj peškir i još uvijek ne miriše, to je jasan znak da je vrijeme za nove peškire u vašem domu.

Peškiri su grubi

Ako su prošli mjeseci ili godine otkako ste uživali u mekanim peškirima, vrijeme je za nove. Oni mogu da budu grubi od ostataka ulja za tijelo i deterdženata koji se nakupljaju unutar tkanine. Ako je vaš peškir nov, a primijetili ste da se tekstura iznenada promijenila, možda imate tvrdu vodu ili je možda vrijeme da promijenite deterdžent za pranje veša.

Boja vašeg peškira blijedi

Ako ste kupili šarene peškire i primijetili da se nijansa promijenila ili jednostavno više ne izgledaju živahno kao prije, to je izvrstan izgovor da krenete u kupovinu novih. Međutim, ako su peškiri bijeli i želite ih posvijetliti, korištenje izbjeljivača mnogo je jeftinije nego njihova potpuna zamjena.

Postoje tragovi plijesni na peškirima

Ako ste na peškirima primijetili mrlje od plijesni, potrebno ih je izbaciti. Ako je ovo čest problem, svakako uključite ventilator ili otvorite prozor u kupatilu, naručito tokom i nakon tuširanja. Ako nemate nijednu od tih mogućnosti, ostavljanje otvorenih vrata može da pomogne u smanjenju vlage, koja je uzrok plijesni.

Imate rupe na peškirima

Peškiri nisu dizajnirani da traju vječno, pa ako su vaši pocijepani ili imaju rupe, treba ih zamijeniti. Ako niste baš spremni da ih bacite, razmislite o prenamjeni za čišćenje ili sušenje kućnih ljubimaca.

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina