Preporuka eksperta

Kako da izbjegnete napad psa

  • Izvor: Agencije
  • 08.02.2022.21:59

Postoje načini da spriječite napad i odbranite se od podivljalog psa.

Ovo je preporuka eksperta i kinologa, stručnjaka za pse:

1. Ne paničite

Istina je da psi i druge životinje mogu da namirišu ljudski strah. Naravno, teško je ostati miran kada agresivan pas laje i reži na vas, ali morate da se iskontrolišete, jer ako vrisnete, počnete da mašete rukama ili trčite, aktiviraćete pseći instinkt i isprovocirati ga da vas napadne.

2. Usporite korak

Ako naletite na psa dok trčite, usporite i nastavite sa šetnjom. Okrenite se i krenite u suprotnom pravcu, ali držite psa na oku. Postoji još jedan način - ako imate hrabrosti, samo stanite mirno u mjestu, ruke spustite pored tijela, pa će pas izgubiti interesovanje i otići.

3. Ne gledajte psa u oči

Direktan kontakt očima može samo dodatno da razjari već agresivnog psa. Životinje to vide kao prijetnju i zbog toga napadaju, da bi se odbranili. Neka vam pas bude u vidnom polju, ali izbjegavajte direktan kontakt očima. To će životinji poslati signal da vi niste prijetnja, pa će vjerovatno ubrzo otići.

4. Odvucite mu pažnju

Bilo kakav predmet može da bude od pomoći. Bacite pred nega nešto što može da žvaće, vašu flašicu sa vodom na primjer, cipelu... To mu može odvući pažnju neko vrijeme, a vama dati priliku da se udaljite.

5. Naredite mu da se povuče

Ako pas nastavi da se ponaša agresivno, suočite se sa njim (i dalje izbjegavajte kontakt očima) i naredite mu da ode. Vodite računa da vaš zapovjednički glas bude jak i samouvjeren, ali nikako vrisak. Najefektivnije komande su "ne" i "nazad", koje se izgovaraju čvrstim, ujednačenim glasom, i tada se pas uplaši i ode, prenosi "Stil".

Tagovi: