ATV

Практично

Како да лакше очистите мале кућанске апарате?

 • Извор: Независне
 • 08.11.2023. 21:22

Иако чишћење малих кућанских апарата није захтјеван посао, понекад можете потрошити много времена док их очистите, а да опет не будете задовољни резултатима.

Али, постоје трикови који вам могу олакшати посао, а који ће на крају дати резултате.

У наставку можете прочитати савјете како да очистите ове уређаје.

Пегла

Прљава пегла може створити много проблема, посебно зато што након дуже употребе вода може да створи каменац, дно може да поцрни, али и то можете спријечити редовним чишћењем. За лакше чишћење прво направите мјешавину једне кашике воде и двије кашике соде, те мијешајте док не направите фину пасту, затим истрљајте дно пегле овом пастом, па пребришите мокром крпом.

Ако се нагомилало превише каменца или прљавштине, можете оставити пасту да стоји неколико минута, а додатно можете штапићима за уши очистити рупице за пару.

Како бисте очистили резервоар за воду, помијешајте воду са сирћетом, те је сипајте у празан резервоар, затим подесите пеглу на највишу температуру и поставите је у усправан положај. На крају, неколико минута пеглајте неки комад одјеће који нећете жалити да се испрља, јер је могуће да ће пара ослободити прљавштину која се задржала унутар пегле.

Усисивач

Усисивач је најбоље очистити након сваке употребе, а прије чишћења утикач треба извући из утичнице. На самом почетку чишћења затварачи се на горњем дијелу отворе, извади се врећица за прашину и метлицом се добро очисти и поново врати на своје мјесто. Свакако пратите и упутство за састављање, чишћење и растављање усисивача. Усисивач са посудом је чак и лакше очистити, јер се лако извади наведена посуда, а можете је и опрати.

Кувало за воду

Кувало за воду је такорећи незаобилазан кухињски апарат, али ако водите битку с каменцем, постоји метода за његово уклањање.

Свима је већ познато дјеловање алкохолног сирћета, али каменца се можете ријешити и помоћу лимуновог сока. Тако исциједите један лимун у кувало, налијете воду, прокувајте и оставите да стоји пола сата. Након тога исперите кувало, налијете чисту воду и поступак је завршен. Ако је ипак много каменца, тада мјешавину треба прокувати неколико пута, све док не добијете жељени резултат.

Блендер

Чашу с поклопцем блендера можете понекад опрати у машини за суђе, али није препоручљиво да то радите стално, јер ножеви могу брже отупјети. С обзиром на то да је теже опрати подручје око ножића који се налазе на дну блендера, у чашу можете ставити један децилитар воде и 1/3 чаше соде бикарбоне, те укључити блендер да ради неколико минута. Након тога га добро исперите.

Сталак блендера, у којем се налази мотор, наравно, не требате прати у машини за суђе или под млазом воде, већ га само пребришите спужвицом за суђе на којој се налази пјена детерџента и након тога добро обришите полусувом крпом. Пазите да влага не уђе у дио гдје се налази мотор или жица, пишу Независне.

Апарат за еспрессо

Апарати за еспрессо кафу увијек долазе с детаљним упутствима за чишћење, па их се свакако треба придржавати. Што се тиче система, њега је потребно редовно чистити од каменца, те користити средства намијењенима за апарате за кафу. У том случају, препоручују се средства на бази лимунске киселине, која нису штетна за здравље. Што се тиче осталих дијелова апарата за кафу, као што су заштитне мрежице, гријачи, филтери за кафу, подлошци и тако даље, њих можете намочити у алкохолном сирћету неколико сати. Након тога ће се масноћа од кафе и накупљени каменац сами скинути или ћете их врло лако орибати.

Електрични миксер

За почетак, врло је важно редовно брисати миксер након сваке употребе. Но, када је вријеме за темељно чишћење, све мобилне дијелове и наставке можете опрати у машини за суђе или ставити у врућу воду с детерџентом за суђе и оставити их тако неколико сати, након чега ћете их лакше очистити. Ако има накупљеног каменца, ставите их у алкохолно сирће, које можете разриједити водом. Дио миксера који не може под воду можете пошприцати средством за чишћење и дезинфекцију кухињских површина, а који су одлични и за уклањање масноћа. Након тога миксер добро пребришите чистом влажном крпом, коју сте добро оциједили. Отворе за хлађење, спојна мјеста и слично очистите чачкалицама.

Тостер

У тостерима се скупљају мрвице, а и лако се прљају, па је неопходно редовно водити рачуна да остану чисти, али и да би генерално дуже трајали.

Савјет је да обавезно оставите тостер да се охлади прије него што га очистите, те га никад не потапајте читавог у воду.

Редовно чистите спољашњост тостера, а мрвице обавезно истресите из дијела у који се стављају кришке хљеба, те га оперите детерџентом у топлој води.

Уколико из вашег тостера не може да се одвоји дио за хљеб, онда га окрените и истресите мрве, па га додатно очистите четкицом. Свакако не требате користити металне виљушке да бисте очистили незгодне дијелове тостера.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)