ATV

Корисни савјети

Како да се најбрже угријете?

 • Извор: Жена Блиц
 • 05.12.2023. 22:38

Иако температура умије да нас завара, па да скочи ових дана, да је хладно, хладно је. И календарски би требало да је тако. Хладноћи се може доскочити не само гријањем већ и корисним триковима који су веома једноставни, а д‌јелују на наш организам на начин који је многима непознат.

Да ли сте знали да је научно доказано да жене теже подносе хладноћу од мушкараца? Научник Њутон Горе, из Универзитета у Портсмуту, објашњава “Жене имају правилно распоређен слој масти по тијелу и могу да повуку крв у центар органа. Овај систем гријања који је карактеристичан за жене значи да мање крви доспијева у руке и стопала жена, што за посљедицу има осјећај хладноће".

Истраживање такође показује да осјетљивост на хладноћу варира током менструалног циклуса, јер се тада температура тијела обично мијења за око један степен.

Оно што може да помогне током хладнијих дана јесте слојевито облачење. Велике и врећасте ствари избјегавајте током зиме, оне вас неће угријати. Важно је да од‌јећа буде што ближе кожи. Ноћу носите чарапе, и спавајте у фротирској пиџами.

Редовна исхрана утиче на то како се осјећате. Једите "зимску храну": месо, доста поврћа и кромпира. Супа је такође одличан извор топлоте. Намирнице које подстичу циркулацију и имунитет су: љута папричица, кисели купус, бибер, ђумбир, рен и топла пилећа супа.

Избјегавајте конзумирање алкохола или кофеина у великим количинама иако мислите да ће вас то угријати. Оба напитка наравно повећавају проток крви у тијелу и док ви имате осјећај да вам је топло, ваше тијело губи топлоту.

Хладноћу најтеже подносе особе са слабијом циркулацијом. Код старијих особа проток крви је често успорен због артериосклерозе, па долази до хладноће ногу. Томе доприноси и мањак кретања у зимском периоду јер физичка активност поспешује проток крви. Наизмјенично опуштање стопала у млакој и топлој води, посутој морском сољу или миришљавим кристалима појачава циркулацију, као и врео туш, после чега је идеална шоља врућег напитка. Масажа такође може побољшати проток крви, преноси Жена блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.