Грешке које живе

Како да се ријешите негативних ствари из прошлости?

  • Извор: Б92
  • 18.06.2024. 16:17

Грешке из прошлости постоје у животу сваког од нас, али важно је да неке ствари заувијек оставимо иза себе. Из прошлости треба вући важне лекције које нам могу помоћи да живимо складно и срећно у садашњости и будућности, као и успомене које ће нам измамити осмијех на лице сваки пут када их се присјетимо. Међутим, ако вас прошлост прогања попут мрачне сјенке, за вас представља терет и никако не можете да се одупрете том осјећају, важно је да ријешите овај проблем.

Ево шта треба да урадите ако вас мучи неки догађај из прошлости:

1. Замислите овај догађај, испуните га у својој машти свјетлошћу, топлином и љубављу. Можда ће бити тешко, али када се појави негативна мисао повезана са прошлости, одмах замислите нешто лијепо и њежно што у вама буди пријатна осјећања. Сјетите се на примјер вашег дјетета када је било веома мала, слатка, беспомоћна беба сјетите се његовог мириса. Или се сјетите своје вољене особе, подсјетите се неког лијепог путовања, загрљаја… Испуните себе осјећајем љубави и на тај начин отерајте сјенке из прошлости.

2. Уколико сте ви одговорни за негативан догађај из прошлости који вас блокира, онда затворите очи и тражите опроштај. Покушајте да добијете опроштај од људи које сте повриједили и ви опростите онима који нису били коректни према вама. Када опростите, ви отпустите – то је право ослобађање терета. На крају, покушајте себи да опростите.

3. Замислите ову ситуацију, као балон пун свјетлости и љубави који се удаљава од вас навише, а затим пуца и нестаје, растварајући се у савршену љубав и лијепе емоције.

4. Напишите своје емоције на папир. Све негативно што вас повезује са овим догађајима из прошлости, све оно што сте потиснули, сакрили, немате снаге да превазиђете… Избаците сву своју негативност преко писане ријечи на папир, а онда исти папир спалите. Симболично ће вас мотивисати да заувијек оставите прошлост иза себе и живите у садашњем тренутку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: