Једна од најчешћих грешака је сушење пешкира директно на сунцу, што додатно оштећује влакна и смањује њихову мекоћу.
Иако се може чинити погодним брзо сушити пешкире на јаком сунцу, високе температуре и УВ зраци заправо могу оштетити влакна тканине. Дуготрајно излагање сунчевој свјетлости одузима природну мекоћу тканине, исушујући је и чинећи пешкире крутим на додир. Поред тога, сунце може изблиједети боје и скратити вијек трајања материјала.
Да би ваши пешкири остали мекани, мирисни и дуготрајни, важно је обратити пажњу на неколико кључних корака у прању и сушењу.
Превише детерџента може проузроковати накупљање остатака у тканини, што додатно доприноси њеној тврдоћи. Користите умјерену количину благог детерџента и избјегавајте омекшиваче, јер смањују упијајућу способност.
Препоручена температура за прање пешкира је између 40 и 60 степени, у зависности од врсте материјала. Више температуре могу оштетити влакна, док прениске температуре не уклањају ефикасно бактерије.
Повремено додавање пола шоље бијелог сирћета у циклус испирања помаже у уклањању остатака детерџента и елиминисању непријатних мириса. Кашика соде бикарбоне током прања ће додатно омекшати тканину и одржати је свјежом.
Најбоље је сушити пешкире на свјежем ваздуху, али у хладу или на мјесту заштићеном од директне сунчеве свјетлости. Ово ће им омогућити да се природно осуше без оштећења влакана. Ако користите сушач за веш, изаберите нижу температуру и избјегавајте предуго сушење, преноси Супержена.