Једноставан трик

Како да веш не блиједи приликом прања

  • Извор: Магазин новости
  • 15.05.2024. 12:05

Прање обојеног веша је попут лутрије - никада не знате како тканина може да одреагује на прашак или течни детерџент, посебно уколико је у питању прво прање. У већини случајева, боја којом је она обојена у веш машини почне да се испира, па су и посљедице "трагичне" - други веш поприми нијансу овог који испушта боју, а тај који је "главни кривац" за све већ након неколико прања потпуно изблиједи и може да се баци.

Уз помоћ једног једноставног трика губитак боје приликом прања веша може се потпуно избјећи, а све што вам је потребно можете пронаћи у својој кухињи.

Како да веш не блиједи приликом прања

Трик у који се "куну" врсне домаћице је прилично једноставан и не захтијева никакве специјалне издатке, нити уређаје. Све што је потребно јесте да у лавору припремите раствор тако што ћете у 2 литре воде растворити пола шоље соли и трећину шоље сирћета.

Када све састојке сједините и добро промијешате, у лавор треба да потопите веш за који сумњате да би могао да пушта боју, и оставите га тако да одстоји око пола сата. Када вријеме прође, ствари је потребно извадити и добро испрати у води све док она не буде потпуно прозирна.

Тек након овога можете бити сигурни да је обојени веш, а нарочито онај коме је то прво прање, спреман за убацивање у веш машину. Експерти препоручују, наравно, да чак и након овога темепература на којој перете веш буде прилагођена етикети са инструкцијама за одржавање одјеће, како не би било изненађења.

Раствор соли и сирћета може бити ваш најбољи савезник у домаћинству

Осим што је врло дјелотворан у спречавању испуштања боје са обојене гардеробе, раствор воде, соли и сирћета у пропорцији која је наведена може послужити за још неколико ствари у домаћинству и замијенити скупе (и потенцијално опасне) хемијске производе.

Можете га користити за прање унутрашњости фрижидера, у њега можете потопити кухињске даске за сјечење како бисте их темељно опрали, а згодан је и за чишћење сребрног накита. Уколико додате и пар капи маслиновог уља, њиме можете брисати и дрвени намјештај.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм