Nije dobro za njih

Kako da zaštitite sobne biljke od grijanja

  • Izvor: novosti.rs
  • 21.11.2022.13:29

Zbog centralnog grijanja ili grijalica na struju vazduh u domovima postaje izuzetno suv u toku hladnijeg perioda.

Zbog toga, nerijetko se dešava da sobne biljke venu. Razlog je i nedostatak sunca.

Stoga, donosimo vam savjete pomoću kojih ćete zaštiti svoje biljke, kako bi ostale zdrave sve do proljeća.

Sobno i saksijsko cvijeće ne bi trebalo da držite na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mjestu. Idealna sobna temperatura trebalo bi da se kreće između 15 i 20 stepeni.

Ako ste sobnim biljkama obezbijedili ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete da prehranjujete većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje, koje tek treba da procvjeta, poput ciklame.

Saksijskom bilju obavezno i redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, kako bi biljka mogla nesmetano da raste i razvija se.

Takođe, trebalo bi da izbjegavate da držite cvijeće na mjesta gdje ima promaje. Ovo važi i kada provjetravate sobe. Cvijeće traži svjetlost, pa saksije držite blizu prozora, ali nikako preblizu radijatora.

Većinu sobnog bilja zimi ne treba često zalivati. Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. Imajte na umu, sobno bilje bolje podnosi suvu zemlju nego natapanje vodom.

S druge strane, sobno bilje koje cvjeta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana. Takođe, dobro bi bilo brisati prašinu sa listova vlažnom krpom, prenosi portal "Novosti.rs".