Диња је љетно воће које освјежава, хидрира и природно снижава тјелесну температуру.
Диња је љетно воће које освјежава, хидрира и природно снижава тјелесну температуру.
Поред тога што је укусна, диња је и богата витаминима А и Ц, влакнима и антиоксидансима, али да бисте из ње извукли максимум - важно је да знате како да је правилно одаберете, оперете и исијечете.
Како изабрати зрелу и здраву дињу
Прва ствар на коју треба обратити пажњу је мирис. Зрела диња има благ, али препознатљив слаткасти мирис, нарочито око мјеста гдје је била петељка. Ако диња нема никакав мирис, вјероватно није зрела.
Визуелно, тражите плод са беж, жућкастом или крем кором (не зеленкастом), која је чврста али не потпуно тврда. Блага еластичност на додир, без меканих или тамних мрља, добар је знак. Такође, диња би требало да буде тешка за своју величину - то значи да садржи много сока.
Зашто је важно правилно прати дињу
Иако кору не једемо, важно је да се диња опере прије сјечења. Бактерије попут салмонеле могу да се задрже на кори и приликом сјечења пренесу на јестиви дио плода. Прије сјечења, оперите дињу под млазом воде и очеткајте је чистом четком или грубом страном сунђера. По потреби можете користити и мало сирћета разблаженог у води као додатну мјеру дезинфекције. Након тога је обришите чистом крпом или папирним убрусом.
Како се диња правилно сијече
Одсијеците врхове - Одсијеците танки слој на оба краја диње да бисте је поставили усправно и спријечили клизање.
Преполовите дињу - Користите велики, оштар нож и пажљиво је пресијеците по средини.
Извадите сјеменке - Кашиком уклоните све сјеменке из средине плода.
Даље сјечење - Половине можете сјећи на четвртине, а затим сваку четвртину ољуштити и исјећи на кришке или коцке, у зависности од потребе.
Ако имате алатку за прављење куглица од воћа, можете је користити да издубите дињу у декоративне лоптице - погодно за воћне салате или дјечије ужине.
Како се чува диња
Сјечена диња треба да се држи у фрижидеру, у затвореној посуди, а најбоље је појести у року од два до три дана. Уколико је диња превише зрела, може се замрзнути и користити касније за смутије.
(Лепа и срећна)