Ekspertkinja za hranu

Kako najbolje skuvati pirinač, a da ne bude gnjecav?

  • Izvor: B92
  • 10.10.2022.16:53

Svako ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuvanje pirinča. Međutim, postoje neka pravila kako pirinač ne bi bio kašast i ljepljiv. Ekspertkinja za hranu, Ana Beheshti, otkrila je ispravan način kuvanja pirinča i objasnila da metode mogu varirati u zavisnosti od vrste pirinča koji pripremate.

Naime, kako kaže, za savršeno skuvan basmati pirinač, najbolja je razmjera vode i pirinča 2:1, dok je za jasmin pirinač i pirinač dugog zrna pravi odnos vode i pirinča 1,5:1. Ekspertkinja tvrdi da, ako više volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste je prilagodili sopstvenom ukusu. Neki stručnjaci predlažu ispiranje ili pranje zrna pirinča prije kuvanja.

"Pranje basmati pirinča u posudi vitalan je korak prije kuvanja, i njime se uklanja sav višak skroba, dajući vam više od odvojenih pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan ukus", objasnila je Ana, prenosi B92.

Ipak, mnoge zanima da li pirinač najbolje kuvati na pari ili nakon kuvanja prokuvati i ocijediti višak vode iz pirinča. Ekspertkinja tvrdi da bi pirinač trebalo staviti u vrelu i posoljenu vodu, a zatim kuvati u poklopljenom loncu, kako bi upio vodu, i ne miješati ga nikako dok se kuva. Što se tiče vremena kuvanja pirinča, to može varirati u zavisnosti od vrste pirinča koji odaberete. Bijeli basmati pirinač kuvajte 10-12 minuta na jakoj vatri, pirinač dugog zrna oko 15 minuta na jakoj vatri, integralni pirinač oko 25 minuta, basmati od cjelovitog zrna takođe oko 25 minuta, a jasmin pirinač od 10-12 minuta.

Ana ima i savjet za slučaj da skuvate previše pirinča, pa ne znate šta ćete s njim. Prvo treba da ga ohladite što je brže moguće, a onda stavite u frižider. Ali, ne biste trebalo držati je tamo više od dva dana prije podgrijavanja, i ne treba je podgrijavati više od jednom.

(Foto: Pixabay)

Tagovi: