Korisno znati

Kako pravilno tretirati mokru kosu?

  • Izvor: avaz
  • 05.11.2022.08:45

Mokra kosa zahtjeva specifičan tretman. Poslije pranja, većina nas ne tretira baš nježno svoju kosu.

Dobra vijest je da se ovaj negativni trend u tretiranju kose može lako prekinuti, te usvojiti određene navike koje će osigurati pravilnu njegu i zaštitu vlasi.

Mokra kosa voli pamuk!

Pravilan tretman počinje tokom pranja. Kada isperete regenerator, prebacite tuš na hladnu vodu i isperite još jednom. Tako ćete poravnati kutikulu. Potom, pokupite kosu i nježno iscjedite višak vode. Sada je ključan izbor peškira. Materijal grube teksture oštetiće kutikulu. Upravo zbog toga, umotajte kosu u peškir od mekog pamuka. Slobodno možete upotrijebiti i staru, pamučnu majicu. Gustina niti ove tkanine neće prouzrokovati oštećenja površinskog sloja.

Pažljivo s češljem!

Idealno bi bilo da počešljate i razmrsite kosu prije nego što odete pod tuš. Ukoliko je potrebno da raspletete neki čvor u kosi, učinite to prstima tokom pranja, dok je ona pod dejstvom regeneratora. Potom počešljajte kosu četkom s fleksibilnim zupcima koji ih neće oštetiti. Proces češljanja uvijek započnite od krajeva. Zatim postupno idite ka korijenu. Tako se kosu neće previše povlačiti cijelom njihovom dužinom.

Intenzivnom hidratacijom do bolje zaštite

Obavezno uključite regenerator koji se ne ispira u svoju rutinu. Na ovaj način obezbjedit ćete veći stepen hidratacije i zatvoriti kutikulu, a time i bolje zaštititi kosu. Birajte proizvode u skladu s tipom vaše kose. Tako ćete zadržati vlagu, a nećete narušiti teksturu. Ukoliko vam je kosa tanka, koristite blage regeneratore na bazi vode jer će oni kosi pružiti dovoljno vlage. Ako je vaša kosa gusta i oštra, posegnite za hranjivim balzamom. Generalno pravilo je da se on nanosi na vlažnu kosu, od sredine vlasi ka krajevima.

Tagovi: