Savjeti stručnjaka

Kako prepoznati otrovne pečurke

  • Izvor: Blic
  • 29.09.2022.11:05

U suvoborskim selima mnogi mještani se raduju kišnim danima, jer kako se kaže “ništa ne rađa kao pečurke poslije kiše”.

Zdrave i hranjljive one su rado viđene na mnogim trpezama, ali ipak ima onih koje se beru i nažalost probaju i jedu samo jednom.

Međutim, u Pranjanima nema nepoznanica, prenosi Blic.

Svi dobro znaju koje se to pečurke zaobilaze, a koje stavljaju u korpu.

"Jedu se lisičarke, vrganji, popovače.. znamo kako one izgledaju i samo njih beremo. Čuo sam da se dosta ljudi otrovalo pečurkama, ali mora se povesti računa u koju šumu idete da ih berete, ne može da se jede bilo šta", kaže za RINU, Boško Milovanović.

U potragu za pečurkama, kreće se ranom zorom, a naoružani znanjem i strpljenjem, berači u šumi provode i po nekoliko sati.

Ono što može da zbuni berače jeste da vrlo često odmah pored jestivih rastu i otrovne gljive u narodu zvane zavodnice.

Biolog Duško Brković otkriva tajnu koju treba da znate.

"Lisičarke se pojavljuju direktno na tlu, a zavodnice manje više u zoni panjeva ili direktno na grančicama u većem broju", izjavio je Brković.

Trovanje pečurkama može da izazove smrt, invaliditet i oštećenje bubrega, zato ako planirate da krenete u šumu u avanturu, biolog vam savjetuje oprez.

"Ako prvi put berete pečurke i ukoliko niste sigurni u svoje poznavanje ovih biljaka, uvijek povedite nekog iskusnijeg, nekog ko je već to radio. Možete da se potpomognete literaturom i slikama, ali ipak najsigurnija je varijanta da ne ekspermentišete sami", naglašava Duško.

Nekada je po suvoborskim šumama bilo na desetine berača, koji su živjeli od prodaje pečuraka.

Sada je situacija poprilično drugačija, pa u ovu avanturu najprije kreću ljubitelji prirode.

Stručnjaci kažu da čak i neke jestive pečurke usljed dugog stajanja mogu postati opasne po zdravlje, zato zaboravite na plastičene kese i čuvajte ih samo i isključivo u drvenim korpama!

Tagovi: