ATV

Stiglo ljeto, stigli i oni

Kako se na prirodan način zaštiti od komaraca?

 • Извор: АТВ
 • 14.06.2023. 20:00

Dolazak toplijih mjeseci donosi sa sobom ne samo sunce i uživanje na otvorenom, već i neizbježnu pojavu komaraca. Ovi dosadni insekti mogu uveliko ometati našu svakodnevicu i uživanje u vanjskim aktivnostima. Iako postoje mnogi komercijalni proizvodi za zaštitu od komaraca, mnogi od njih sadrže hemikalije koje mogu biti štetne za naše zdravlje. Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina zaštite od komaraca koji su jednako učinkoviti, ali bez nuspojava.

 1. Esencijalna ulja: Mnoga esencijalna ulja imaju prirodna svojstva koja mogu odbiti komarce. Primjerice, ulje lavande, eukaliptusa, čajevca i limunske trave su poznata po svojim insekticidnim svojstvima. Možete kapnuti nekoliko kapi tih ulja na komad tkanine ili na kožu kako biste odbili komarce. Takođe, možete napraviti vlastiti sprej za tijelo miješajući nekoliko kapi esencijalnog ulja s vodom u bočici s raspršivačem.
 2. Biljke koje odbijaju komarce: Odabir pravih biljaka u vrtu ili na terasi može biti izuzetno koristan za odbijanje komaraca. Neke biljke imaju prirodne tvari koje komarci ne vole. Primjeri ovih biljaka su metvica, bosiljak, citronela, lavanda, ružmarin i neven. Uzgoj ovih biljaka oko kuće ili sjedenje u njihovoj blizini može smanjiti prisutnost komaraca u vašem okruženju.
 3. Izbjegavanje stajaće vode: Komarci trebaju stajaću vodu kako bi položili jaja i razmnožili se. Izbjegavanje ili uklanjanje svih stajaćih voda u blizini vašeg doma može značajno smanjiti broj komaraca. Redovito provjeravajte svoje dvorište i uklonite sve posude, lončiće ili druge predmete koji mogu skupljati vodu. Takođe, redovito čistite bazene, fontane i kišne bačve kako biste spriječili nakupljanje vode.
 4. Nošenje zaštitne odjeće: Kada planirate provesti vrijeme na otvorenom u područjima s visokom koncentracijom komaraca, pametno je nositi svjetlu, dugu odjeću koja pokriva veći dio tijela. Također, nošenje svjetlije boje odjeće može smanjiti privlačnost komaraca.
 5. Promjena prehrambenih navika: Iako može zvučati nevjerovatno, naše prehrambene navike mogu uticati na privlačnost komaraca. Konzumacija velike količine slatkog i slanog hrane može privući komarce, dok unos hrane bogate vitaminom B1 može smanjiti tu privlačnost. Banane, kvasac, grah i sjemenke suncokreta su bogati vitaminom B1 i mogu pomoći u odbijanju komaraca.
 6. Postavljanje zamki i mreža: Postavljanje komaraca i mreža na prozore i vrata može biti izuzetno korisno za sprečavanje ulaska komaraca u vaš dom. Ove mreže djeluju kao fizička barijera i omogućuju vam da uživate u svježem vazduhu bez straha od komaraca.

Kombinacija ovih prirodnih metoda zaštite od komaraca može vam pomoći u uživanju na otvorenom bez nepotrebnih ometanja. Pokušajte implementirati ove savjete u svoju svakodnevnu rutinu kako biste stvorili komarcima manje privlačno okruženje.

Šta privlači komarce: Otkrivanje faktora koji ih privlače

 1. Miris: Komarci se oslanjaju na svoj izuzetno razvijen osjet mirisa kako bi pronašli svoje žrtve. Neke tvari koje izlučujemo kroz disanje i kožu mogu privući komarce. Na primjer, mliječna kiselina, koja se oslobađa kada se znojimo, može biti privlačna za ove insekte. Takođe, parfemi, losioni i drugi mirisni proizvodi mogu privući komarce. Stoga je važno izbjegavati prekomjerno korištenje parfema i mirisnih proizvoda kada smo na otvorenom.
 2. Boje odjeće: Istraživanja su pokazala da komarci imaju određene preferencije kada je riječ o bojama odjeće. Tamne boje, poput crne ili tamnoplave, mogu ih privući jer apsorbiraju više toplinske energije. Takođe, komarci su privučeni kontrastima, pa nošenje svijetle odjeće može smanjiti njihovu privlačnost.
 3. Izdisanje: Kada izdišemo, izbacujemo ugljen dioksid u vazduh. Komarci su izuzetno osjetljivi na taj plin i koriste ga kao signal za pronalaženje svojih žrtava. Ljudi koji izdišu veće količine ugljičnog dioksida mogu biti privlačniji komarcima. To je jedan od razloga zašto fizička aktivnost može povećati šanse da nas napadnu komarci.
 4. Tjelesna temperatura: Komarci takođe reaguju na tjelesnu temperaturu svojih žrtava. Toplije tijelo može biti privlačnije za njih. Stoga je važno znati da se aktivnost komaraca obično povećava tijekom ljetnih mjeseci, kada su temperature visoke.

Iako ne možemo potpuno kontrolisati faktore koji privlače komarce, možemo poduzeti određene korake kako bismo smanjili njihovu prisutnost i zaštitili sebe od njihovih ugriza. Nošenje svijetle odjeće, izbjegavanje prekomjernog korištenja mirisnih proizvoda, održavanje čistog dvorišta i korištenje sredstava za odbijanje komaraca mogu biti korisni u održavanju ovih napasnika podalje.

Šta sa komarcima bude zimi?

Komarci su hladnokrvni insekti, što znači da im je temperatura okoline ključna za njihov životni ciklus. U hladnijim klimatskim područjima, komarci obično ne preživljavaju zimu u odrasloj fazi. Njihov životni ciklus se obično odvija u nekoliko faza, uključujući jaja, larve, lutke i odrasle jedinke.

Kada temperature padnu, komarci se pripremaju za zimu na različite načine, ovisno o njihovoj vrsti. Neki od njih polažu jaja na vlažna mjesta, poput lokvi ili stajaćih voda, koja će se razvijati u larvu u proljeće. Te larve će tokom zime ući u stadijum mirovanja, poznat kao dijapauza, u kojem se njihov razvoj privremeno zaustavlja kako bi preživele nepovoljne uslove.

Krpelji: Paraziti koji predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje

Krpelji: Paraziti koji predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje

Drugi komarci se povlače u skloništa poput jazbina, pećina, stabala ili drugih zaštićenih prostora kako bi se zaštitili od hladnoće. Tamo provode zimu u obliku lutke ili odraslih jedinki koje su usporene ili u stanju mirovanja.

U toplijim klimatskim područjima, komarci mogu biti aktivni tokom cijele godine. Budući da temperature rijetko padaju dovoljno nisko da bi zaustavile njihov razvoj, komarci će preživjeti zimu i nastaviti se razmnožavati.

Važno je napomenuti da komarci nisu jednako prisutni u svim regijama tokom zime. Klimatski uslovi, uključujući temperaturu, vlagu i dostupnost stajaće vode, imaju značajan uticaj na njihovu populaciju i aktivnost.

Šta treba raditi, a šta ne u slučaju ugriza zmije

Šta treba raditi, a šta ne u slučaju ugriza zmije

U svakom slučaju, kontrola komaraca je važna mjera za održavanje njihove populacije pod kontrolom. To može uključivati uklanjanje potencijalnih legla komaraca, poput stajaće vode, redovno održavanje dvorišta, primenu insekticida i korišćenje mreža ili zamki kako bi se spriječio njihov ulazak u domove ili prostorije.

Ukratko, komarci obično ne preživljavaju zimu u odrasloj fazi, već se prilagođavaju hladnim uslovima na različite načine, zavisno o vrsti i klimi. Kontrola komaraca je važna kako bi se smanjila njihova prisutnost i rizik od prenošenja bolesti.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: