Свакодневна појава

Како се ријешити стреса у само неколико минута

 • 01.04.2024. 08:23

Стрес је свакодневна појава, али понекад нас може потпуно обузети, ометајући нормално функционисање. Управо о томе говори љекар, доктор Каран Рајан, истичући важност дисања као кључног фактора за ослобађање од стреса.

- Дисање утиче на рад срца. Сваки удах помакне дијафрагму према доље, стишћући срце, што убрзава пулс. Док издишемо, дијафрагма се подиже, срце се опушта, а пулс успорава - објашњава др Рајан. Препоручује фокусирање на споро и дубоко дисање како би се повећао вагусни тонус и успорио рад срца, олакшавајући тако стресне ситуације.

Вагусни тонус је кључан за регулацију тијела у стању мировања, а дисање је најефикаснији начин за ублажавање стреса, слаже се и британска Национална здравствена служба (НХС), препоручујући опуштајуће технике дисања.

Стрес може изазвати разне физичке симптоме попут главобоља, напетости мишића, желучаних тегоба и убрзаног рада срца, али и психичке проблеме попут проблема с концентрацијом, доношењем одлука те осјећајем безизлазности и заборавношћу.

Нутриционисткиња Натали Лемб истиче важност увођења опуштања у свакодневну рутину. Препоручује различите активности попут јоге, медитације, физичке вјежбе или шетње те наглашава важност малих пауза и квалитетног сна као кључних фактора за борбу против стреса.

Укратко, суочавање са стресом захтијева цјеловити приступ који укључује свјесно дисање, активности опуштања и правилну бригу о тијелу како бисмо одржали ментално и физичко здравље, преноси "Клик".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

  Тет а тет са Татјаном Трнинић