Korisno znati

Kako smanjiti proširene pore na licu i izgledati ljepše?

  • Izvor: 24sata.hr
  • 25.11.2022.17:54

Kada su pore na licu proširene, ono automatski izgleda manje atraktivno. Ali, postoje trikovi kako ih suziti.

Evo što trebate napraviti kako bi pore na licu bile manje vidljive:

Spasiće vas izmiksan paradajz

Nanesite ga na lice i držite 20 minuta do pola sata pa isperite vodom. Odmah bi trebali vidjeti razliku - koža će biti zategnutija, a pore puno manje vidljive. Takođe, imate li masnu kožu, u rajčicu dodajte malo zobenih pahuljica, jer one će ukloniti masni sjaj.

Maska od bjelanca i narandže

Trebaće vam bjelanci od dva jajeta i četvrtina šoljice soka od narandže. To dobro promiješajte, nanesite na lice, ostavite da se osuši pa isperite toplom vodom. Pore će se suziti, a koža će izgledati lijepo.

Uzmite kockicu leda 

Prislonite je na mjesto gdje su pore proširene (ne držite predugo da ne oštetite kožu). Trenutno će se suziti. Ovo je odlično napraviti prije nanošenja šminke.

I soda bikarbona pomaže

Navlažite lice pa nanesite soda bikarbonu. Masirajte nježno neko vrijeme te ostavite smjesu desetak minuta da se osuši. Isperite toplom vodom. Postupak ponavljajte jednom sedmično.

Da bi učinak bio bolji, prije stavljanja soda bikarbone na lice, pore proširite na pari - držite lice iznad posude s toplom vodom. Jednak učinak imaće i stavljanje toplog, mokrog ručnika na lice, na oko pet minuta.

Maska od meda i gline

Fantastična je za dubinsko čišćenje pora. Pomiješajte kašiku meda i kašikuu zelene gline. Dodajte nekoliko kapi limuna pa nanesite na lice. Nakon 15 minuta isperite mlakom vodom. 

Koristite puder za matiranje lica

Na sjajnoj koži proširene pore više dolaze do izražaja, zato je puder koji matira kožu dobar izbor.


(24sata)

Tagovi: