Корисно знати

Како спријечити преједање током празника?

  • Извор: Независне
  • 27.12.2023. 22:56

Празници су пред нама, а то је често период када људи себи дају одушка и тих неколико дана конзумирају тешку храну, у комбинацији са алкохолом, соковима и посластицама. Такве намирнице често стварају осјећај надувености и тромости, а како се то не догодило и ове године, у наставку можете прочитати неколико савјета који ће вам помоћи да не претјерате током празника.

Зашто је преједање током празника лоше?

Ако су намирнице које конзумирате добро избалансиране, ваше тијело неће имати потребу за додатном храном, ма колико она била примамљива.

Нутриционисти наводе да је све што траје од два до три дана подношљиво за организам, али да проблем настаје када та фаза траје од 10 до 15 дана. Тијелу је, након тога, потребно у просјеку од три до четири нед‌јеље да се врати у почетно стање и да се метаболизам поново убрза.

Нова година, Бадње вече и Божић су дани током којих себи можемо дати мало одушка, али савјетује се да то не потраје и након тога.

Комбинације хране која се прави током празничног периода су обилне, тешке и масне, а често је то меза, затим прасетина са прилозима, салатама, питама, а кад томе додате хљеб, то све може довести до преједања за кратко вријеме.

Због тога се савјетује да се, чак и са таквом храном, направи добар баланс и да не правите комбинације које изазивају осјећај надувености и тромости.

Како да одолите примамљивој храни?

Преједање представља стрес за тијело, а да би вам празник остао у лијепом сјећању, предлажемо да пратите сљедеће савјете:

Распоредите оброке - Редовни и равномјерно распоређени оброци су савршен рецепт да одржите свој метаболизам у доброј форми. Трудите се да и током празника задржите ту рутину, те тако себи обезбиједите мање искушења, како не бисте претјерали за празничном трпезом.

Бирајте шта једете - Савјет је да избјегавате храну са засићеним мастима, па тако, на примјер, можете једну четвртину тањира испунити својом омиљеном храном, а остатак здравом храном, као што су немасни протеини, интегралне житарице, воће и поврће.

Дајте све од себе да то испоштујете, те поједите здрав доручак када се пробудите, јер ћете тако спријечити појаву превеликог апетита када коначно сједнете за трпезу.

Прошетајте - Идите у шетњу са породицом и пријатељима између и послије оброка, јер је то одличан начин да се мало покренете током дана, а притом проводите квалитетно време са својом породицом.

Једите полако - Мозгу је потребно отприлике 20 минута да добије поруку да вам је стомак пун, па се зато савјетује да једете полако, те да добро жваћете храну како бисте је боље сварили и на вријеме осјетили да сте сити.

Пијте воду - Током цијелог дана треба пити доста воде како би се у тијелу створио привремени осјећај ситости. Осим тога, планирајте да поједете мали дио своје омиљене посластице, јер ће вам то дати осјећај да себи ништа не ускраћујете и држите се тога.

Фокусирајте се на битне ствари - Умјесто да храна буде средиште вашег дана, своју  пажњу усмјерите ка односу са пријатељима и породицом. Одвојите вријеме за њих између залогаја, јер ћете мање јести, а више уживати.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!