Стигла је сезона јагода, омиљеног воћа које вежемо уз касно прољеће и рано љето.
Било да их једете директно из здјелице, користите за припрему десерта или колача или пак од њих радите џем, прво их је увијек потребно опрати, без обзира на то гдје су купљене.
Воће често није само прашњаво, него може садржавати и разне пестициде, па му треба више од брзог испирања.
Ако сте ових дана на ТикТоку, вјероватно сте наишли на разне методе натапања јагода у води са сирћетом, содом бикарбоном или соли. Али која је метода заиста најбоља?
У наставку доносимо најчешће и најучинковитије начине за прање јагода. Одаберите онај који вам највише одговара, у зависности од тога како их планирате конзумирати.
1. Центрифуга за салату
Најприје потопите јагоде у здјелу с водом. Прстима их њежно протрљајте како бисте уклонили нечистоће. Затим их извадите и ставите у цједаљку обложену папирним убрусом. Центрифугирајте барем двапут, а ако јагоде намјеравате ставити у фрижидер, важно је да их што боље осушите.
2. Вода
Да, обична вода је довољна. Али, важно је прати сваку јагоду посебно, а не само брзо испрати цијелу мјерицу под млазом воде. Још бољи приступ је кратко намакање у здјели с хладном водом. Након тога јагоде добро посушите папирнатим убрусом или платненим пешкиром. Ова метода идеална је ако ћете их одмах јести.
3. Вода и сирће
И ово је врло популарна метода. У здјелу ставите воду и алкохолно сирће у омјеру 3:1. Нека јагоде одстоје у води 15 до 20 минута, а након тога их добро исперите чистом водом и осушите.
4. Вода и сода бикарбона
Многи препоручују и ову методу, а ако се за њу одлучите, потребно је у четири шољице воде ставити једну кашичицу соде бикарбоне. Јагоде намачите око пет минута, затим их исперите и добро посушите.
5. Вода и со
На крају, јагоде можете очистити и уз помоћ соли. У топлу воду додајте 1 кашичицу соли на сваку шољицу воде. Јагоде намачите пет минута, затим их исперите и осушите.