Zimnica

Kiseli kupus - recept koji uspijeva i početnicima

  • Izvor: Agencije
  • 09.10.2021.17:05

Kiseli kupus tradicionalni je dodatak jelima na ovim prostorima.

Nebrojeno je recepata u kojima se može koristiti kiseli kupus, a uz to je zdrav i prepun vitamina C. Takođe, hrpa je recepata za kiseljenje kupusa, ali jedno im je zajedničko, kupus je reda, soli i zaliva vodom.

Ipak, najbitnija stvar koju početnici često ne znaju, a trebali bi, količina soli ne veže se za količinu kupusa nego za količinu vode.

Najjednostavniji recept kaže da kilogram soli ide na 30 kilograma kupusa. Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim domaćinstvima.

Osim kupusa i soli, potrebna je i gušća pamučna krpa te kamen ili tegla zapremije 1,5L.

Priprema

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati križić na korijeni i slagati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se uglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Vodu treba dosipati po potrebi kako glavice kupusa ne bi bile izvan vode.

Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati izvana, piše "Stil".

Tagovi: