Odgovor će vas zapanjiti

Koliko dugo mokar veš može da stoji u mašini?

  • Извор: Б92
  • 27.03.2023. 17:39

Sigurno vam se nekada desilo da stavite veš na pranje, i da ga ne izvadite odmah iz veš-mašine po završetku programa. Dešava se da tada dolazi do stvaranja neprijatnog mirisa.

Moguće je ostaviti veš nekoliko sati u mašini, a da on ipak zadrži miris i svježinu.

Ako se desi da morate da izađete iz kuće i da veš nema ko da izvadi, znajte da on može da vas sačeka tamo gdje ste ga ostavili i do 12 časova nakon pranja, ali u određenim uslovima.

Prije svega treba da znate da li sama mašina sadrži bakterije i buđ i da li je prljava ili se iz nje širi neprijatan miris kada je prazna.

Ukoliko je to slučaj, veš koji odmah izvadite nakon pranja imaće takođe neprijatan miris, koji će biti još izraženiji ukoliko takvu odjeću ostavite nekoliko sati neraširenu.

Tada bi trebalo detaljno očistiti mašinu, po mogućnosti da sipate sirće na mjesto gde inače sipate deterdžent i da uključite praznu mašinu da se opere, ukoliko već nemate program za čišćenje mašine.

Drugi preduslov za svjež i čist veš nakon dugog stajanja u mašini, jeste da ste sipali tačno onoliko deterdženta koliko je propisano. Manje može biti nedovoljno, a više može imati kontraefekat, zalijepiti se za odjeću. Kada je nedovoljno ispran, na veš se lako lijepe i bakterije, pa je rezultat čak i odmah raširenog veša nečista odjeća koja uz to nema baš najprijatniji miris.

Ukoliko se desi da osjećate neprijatan miris, to je znak da je buđ već počela da se širi i da se veš ubuđao, pa ga je potrebno ponovo dobro oprati.

Ukoliko ipak osjećate svježinu nakon otvaranja vrata bubnja, imate dvije brige manje – ispravnu, čistu mašinu i manjak stresa kada ste u žurbi, a veš mora da sačeka da ga raširite.

Тагови: