Бројна љековита својства

Коприва је право природно благо, али овим данима је никако не смијете брати

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 21.04.2024. 04:00

Коприва се најчешће бере у прољеће, када је биљка најбогатија храњивим материјама. Најбоље вријеме за бербу је прије него што почне цвјетати, јер их тада листови садрже највише.

Од давнина су позната њена љековита својства коприве а у наставку прочитајте нека од њих.

Одлична је за подстицање излучивања токсина из тијела, помаже у чишћењу бубрега, а користи за и ублажавање упала у тијелу.

Богата је храњивим материјама: садржи високе нивое витамина (А, Ц, К) те минерала попут жељеза, калцијума и магнезијума. Може помоћи у регулацији нивоа шећера у крви те се користи као помоћ у лијечењу дијабетеса.

Добра је за подстицање циркулације, а смањује и симптоме алергија као што су кихање, свраб и црвенило коже. Дакле, разлога за брање коприве је више него довољно.

Ево како то учинити.

Када берете коприву, носите рукавице како бисте избјегли убоде длачица на листовима које могу изазвати иритацију коже.

Најчешће се бере горњи дио биљке, односно млади листови и врхови изданака који су свијетлозелени. Можете користити маказе или руком пажљиво одрезати врхове младих изданака.

Никако немојте брати коприву ако је тај дан или дан-два прије падала киша.

Ако су влажни, листови ће се спорије сушити, што може довести до пропадања храњивих материја или повећаног ризика од плијесни.

Листове коприве можете осушити за каснију употребу у чајевима или као додатак јелима.

За сушење постоје два основна начина:

Сушење на ваздуху: Најједноставнији начин сушења коприве је да је једноставно оставите да се суше на ваздуху. Можете раширити листове на папиру или крпи на сувом и прозрачном мјесту, далеко од директног сунчевог свјетла. Окрените листове повремено како би се равномјерно осушили. Овај поступак може потрајати неколико дана до седмице дана, зависно од услова сушења.

Сушење у рерни: Ако желите брже сушење коприве, можете је сушити у рерни. Поставите рерну на ниску температуру (око 50-60°Ц) и раширите листове на лим за печење обложен папиром за печење.

Повремено провјеравајте листове и окрећите их како би се равномјерно сушили. Овај поступак обично траје неколико сати, односно док листови нису потпуно суви.

Након што се коприва потпуно осуши, можете је спаковати у стаклене тегле или врећице за чување хране како би задржала свјежину.


Осушену коприву можете користити за припрему чајева, додатак јелима или састојак у разним рецептима. Важно је осигурати да се листови потпуно осуше прије похране како би се спријечило кварење или развој плијесни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: