Sredina posta

Krstopoklona nedjelja: Kako se posti treće sedmice Vaskršnjeg posta

 • Izvor: Magazin novosti
 • 12.03.2023.15:26

Treća nedjelje Vaskršnjeg posta počinje sutra. Naziva se Krstopoklona, a u središtu njenog značenaj je krst.

Ovom nedjeljom se dolazi do sredine posta, pola puta je prošlo, a smatra se da krst vjernicima u ovoj nedjelji posta pomaže da pronađu smirenje i snagu da nastave dalje sa pridržavanjem pravila posta.

Na Krstopoklonu nedjelju se iznosi krst na sredinu crkve. Vjernici mu se poklanjaju i cjelivaju, čime se odaje počast značaju krsta u hrišćanstvu.

Tokom treće nedjelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu i trebalo bi se suzdržavati od svih iskušenja duha.

Krstopoklona nedjelja podstiče vjernike da se podsjete na smisao kako dobro uvijek pobjeđuje zlo, i kako život pobjeđuje smrt.

Veći dio Krstopoklone nedjelje se posti na vodi, dok se na ulju poste srijeda (praznik Mladenci), subota i nedjelja, što se odnosi na fizički dio posta, a duhovni se odnosi na uzdržanje od loših misli i djela.

Prema vjerovanju u ovoj nedjelji treba izbjeći svađe, sukobe, prepike, nervozu.

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.