Смокве су омиљено летње воће слатке, сочне и пуне влакана. Богате су витаминима А, Б и Ц, као и калцијумом, магнезијумом и калијумом. Многи их сматрају природним лијеком за пробаву, али нису без ризика.
Иако су смокве здраве, особе које пате од синдрома иритабилног цријева (ИБС), проблема са варењем фруктозе, као и они са повећаним нивоом триглицерида, требало би да их избјегавају.
Смокве садрже фруктозу и сорбитол, који код осјетљивих особа могу изазвати надимање, болове у стомаку и дијареју.
Још један скривени ризик је латекс – природна супстанца која се налази у кори смокве. Особе алергичне на латекс могу имати озбиљне реакције, укључујући осип, свраб, па чак и проблеме са дисањем.
Суве смокве имају концентрисанији ниво шећера и често се третирају сумпор-диоксидом ради дужег трајања. То може изазвати тегобе код особа са респираторним проблемима или алергијама.
Иако смокве нуде бројне здравствене предности, важно је знати да нису погодне за све. Ако имате било који од поменутих здравствених проблема, консултујте се са лекаром пре него што их уврстите у ишрану.