Gubitak kilograma

Može li hodanje 30 minuta u mjestu pomoći u sagorijevanju kalorija?

  • 02.07.2021.15:49

Bilo koji oblik kretanja tokom dana može vas održati aktivnim. Međutim, možete li hodanjem u mjestu kod kuće gubiti kalorije?

Utsav Ghosh, osnivač Transformation for Good, smatra da sagorijevanje kalorija nužno ne zahtijeva izlazak u šetnju vani.

"Šetnja od 30 minuta na istom mjestu djeluje i sagorijeva kalorije. Pa, osnova sagorijevanja kalorija je kretanje - bilo to na jednom mjestu ili pravilno hodanje određenom stazom. Ključ gubitka kilograma je povećanje broja otkucaja srca. Mišići izvode posao i podnose stres i napor", kazao je.

Zašto je kretanje neophodno?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji potrebno je 150 minuta umjerenih do snažnih aktivnosti semdično, kako bi se pomoglo u prevenciji i upravljanju višestrukim hroničnim stanjima, posebno kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, pretilošću i nekim vrstama karcinoma.

"Nekretanje može dovesti do slabe cirkulacije krvi, povišenog krvnog pritiska i nezdrave razine holesterola, što je vrlo opasno. Hodanje je najlakši način da tijelo bude aktivno. Bez obzira hodate li na istom mjestu ili hodate s jednog mjesta na drugo, pokret vam pomaže da skinete višak kilograma i učinite da se osjećate energično", objasnio je kondicijski stručnjak Tarun Gill.

Hodanje u mjestu može biti pomalo dosadno jer je jedna od stvari koju ljudi najviše vole u izlasku u šetnju promjena atmosfere i okoline. Izlazak i hodanje daju osjećaj zadovoljstva, ali ako govorimo o učinkovitosti, onda je šetnja na jednom mjestu vrlo dobra alternativa.

Međutim, nije obavezno hodati odjednom duže vrijeme. Umjesto toga, počnite hodati u mjestu 5 minuta nekoliko puta dnevno.

(Klix.ba)

Tagovi: