Large banner

Извор:

Кликс

Коментари:

0

Подијели:

Може ли сода бикарбона заиста замијенити прашак за пециво

16.11.2023

22:55

Може ли сода бикарбона заиста замијенити прашак за пециво

Поједини људи вјерују да су прашак за пециво и сода бикарбона заправо иста ствар и често их употребљавају приликом припреме јела.

Ипак, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замијене.

Сода бикарбона

Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување.

Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.

Прашак за пециво

Са друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност.

Није га потребно мијешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.


Звезда у европском врху по једном параметру

Звезда у европском врху по једном параметру

Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтијева.

Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали, преноси "Кликс".

Large banner

Препоручени садржај

Огласи
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

20:00

Лото, Лутрија РС

лото

20:10

Азија, скривена мјеста

документарни програм

21:00

Мућке-специјал (12+)

серијски програм

22:10

Вечерње вијести

информативни програм вијести

22:25

Полицајци и лопови (12+)

филмски програм

Small banner
Small banner