16.11.2023
22:55
Поједини људи вјерују да су прашак за пециво и сода бикарбона заправо иста ствар и често их употребљавају приликом припреме јела.
Ипак, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замијене.
Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување.
Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.
Са друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност.
Није га потребно мијешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.
Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтијева.
Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали, преноси "Кликс".
Најновије
Најчитаније
22
18
22
17
22
03
21
54
21
54
Тренутно на програму
20:00
Лото, Лутрија РС
лото
20:10
Азија, скривена мјеста
документарни програм
21:00
Мућке-специјал (12+)
серијски програм
22:10
Вечерње вијести
информативни програм вијести
22:25
Полицајци и лопови (12+)
филмски програм