Опрез

Највеће легло бактерија: Овакво пиће никада не наручујте у кафићу током љета

  • Извор: Крстарица
  • 22.06.2024. 13:31

Спроведена истраживања о квалитету леда показала су да је чак 77,2 одсто узорака било позитивно на присуство колиформних бактерија, чије је поријекло фекално.

Ријеч је о микроскопски ситним честицама, које су у лед доспјеле због прљавих руку. Самим тим, највећа заблуда која влада код људи јесте та да на леду не могу да се задрже бактерије.

Лед у кафићима и ресторанима брзе хране је највеће легло бактерија и у просјеку их има више него у WC шољи, што је посљедица ретког чишћења ледомата. Свакако, ниједан од узорака не представља претњу за здравље.

Још једно истраживање је показало да се највише бактерија крије у чаши воде или газираном соку са кришком лимуна. Истраживачи су тестирали 76 кришака лимуна из 21 ресторана и открили су да је 70 одсто, односно 53 кришки заражено бактеријама, преноси Крстарица.

Иако ово није најобухватније истраживање на ову тему и сами можете да примјетите да је кришка лимуна коју добијате у чаши већ унапред исјечена, а да се те кришке држе у пластичним посудама на собној температури, што је уједно и идеално окружење за бактерије. Истраживање није јасно открило извор ових бактерија, али је открило да ове бактерије не могу да преживе и размножавају се у алкохолним пићима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: