Побољшајте сан

Намирнице које треба избјегавати прије спавања

 • 29.04.2024. 21:09

Оно што једемо такође утиче на то да ли ћемо лако или тешко заспати.

Проблеми са сном и несаницом све више погађају младе људе у најбољим годинама. Стрес, начин живота и преоптерећеност обавезама имају огроман утицај.

Оно што једемо такође утиче на то да ли ћемо лако или тешко заспати.

Према мишљењу стручњака, једна популарна грицкалица коју једемо увече, може веома да отежа сан.

У интервјуу за Мирор, Кетрин Хол, стручњак за спавање са више од 13 година клиничког искуства, објашњава да ако желите да спавате боље, требало би да избјегавате чипс. Разлог је висок садржај соли.

- Оброци са високим садржајем натријума изазивају задржавање течности и повећање крвног притиска, што отежава тијелу да се потпуно искључи након једења грицкалица као што је чипс - објашњава Хол.

Као резултат тога, умјесто дубоког сна и квалитетног одмора, имамо површно успављивање и ноћна буђења. Вишак соли такође узрокује чешће посјете тоалету, укључујући и ноћу, што нарушава здрав начин спавања и устајање чини неопходним.

Ове врсте воћа бисмо требали јести сваке седмице

Ове врсте воћа бисмо требали јести сваке седмице

Ако тражите храну која ће вам помоћи да заспите, вријеме је да укључите банане у исхрану. Не препоручују се без разлога као идеалан оброк за доручак или прије тренинга.

Ово воће је веома заситно и хранљиво, а током варења енергија се постепено ослобађа. Ипак, банане најбоље дјелују увече и могу да буду природна помоћ за спавање.

- Банане садрже и триптофан, аминокиселину одговорну за производњу мелатонина и магнезијум. Они промовишу опуштање и успављивање, па оставите чипс и поједите банану прије спавања - додаје стручњак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?