Гастроентеролог проф. др Војислав Перишић је упозорио и на соду бикарбону коју људи пију на своју руку.
"Стари је трик, поједете па вам нешто не одговара, па узмете пилулу против киселине. Ако вам буде боље послије 45 минута, то је киселина. Каква сода бикарбона, човече?! Она неутрализује киселину на пола сата, и готово је дејство, нема га. Морају се узимати лијекови који имају пролонгирани ефекат, сода бикарбона је принцип – држи воду док мајстори оду", рекао је др Перишић.
Нутриционисткиња Милка Раичевић је додала да да би желудац требало припазити и уносити доста влакана, која га природно јачају и чувају", рекла је она и дала савјет за припрему лука.
"Ставите лук пресјечен у воду, сачекајте да извјетри сумпорасти мирис, па га тек онда додајте у јело и неће вам сметати. Имате толико врста лука, па сремуш који никоме не смета… Комбинујте са сиром или павлаком, неутралисаће проблем. Цијели свијет једе прво салату, па онда јела, а ми нажалост не користимо довољно ту намирницу коју имамо цијеле године. Сирови купус је најјефтинија, а врло здрава намирница, баш као и шаргарепа. Треба је јести свјежу, а не да је убацујемо у супу, када се скува организам може да искористи мање здравих састојака из ње", рекла је она.
"Лук је хранљив, има кверцетин, Божја је намирница. Моја покојна мајка га је сјекла на пола, па да поцрни на плотни, па га је тако убацивала у супу, знала је колико је то здраво", сложио се др Перишић.