Уколико се гријете на дрва, вјероватно имате пепео који остане после њиховог сагоријевања. Немојте да га баците, већ га искористите за ђубрење парадајза. Ево како то да урадите:
Нађубрите земљиште
Пепео има хранљиве састојке које ће парадајз упити. Богат је калијумом, магнезијумом и калцијумом који одржавају парадајз здравим, повећавају принос (неки кажу чак дупло), одржавају листове парадајза јаким и способним да упијају сунчеву свјетлост.
Повећајте киселост
Парадајз воли благо кисело земљиште, пХ треба да буде мало испод 7. Ако ваш парадајз не успијева добро, нађубрите га пепелом од сагоријевања дрвета.
Против штеточина
Дрвени пепео је одличан у одбијању пужева и других штеточина из баште. Али не и када се покваси. Зато водите рачуна да га ставите послије залијевања или падања кише. Избјегавајте да пепео пада на листове и стабљике парадајза како га не би оштетио.