ATV

Otjerajte mrave iz vašeg doma na efikasan način

  • 16.05.2021. 19:48

Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje u nekom momentu nije imalo problema sa najezdom mrava. Ovo se može dogoditi zbog nepravilnog načina odlaganja hrane, ali i šupljeg prostora kroz kojeg prolaze. Postoji nekoliko načina da ih odstranite.

Mravi su uporna i kreativna stvorenja. Oni iznova nađu put u naizgled zatvorene domove. Mislite da ste dovoljno počistili, ali oni se vrlo brzo vrate. Mnoge stvari ih privlače u zatvorene prostore.

Prljava kuhinja

Mravi koriste svoje antene za navigaciju i otkrivanje izvora hrane. Crni mravi čak i sa velike udaljenosti mogu osjetiti male količine hrane. Dakle, ako zaboravite obrisati kuhinjske površine nakon kuhanja večere ili ostavite posuđe nagomilano u sudoperu preko noći, mravi to mogu osjetiti.

Mrvice na podu ili hrana koju niste pravilno zatvorili će ih takođe privući. Odvojite nekoliko minuta svake večeri da obrišete kuhinjske elemente i odložite hranu.

Biljke

One mravima pružaju hranu i zaštitu. Ukoliko imate grmlje, drveće i druge biljke u blizini vanjske strane doma, praktički ih pozivate unutra. Rezanje grmlja i cvijeća ili vađenje korova mogu značajno utjecati na broj mrava koje vidite.

Loši otvori

Budući da su mravi tako mali, ne treba im puno otvora da uđu u vaš dom. Ako vrata i prozori nisu dobro zatvoreni, mogu iskoristiti ove male mogućnosti kako bi ušli. Pregledajte sva vrata i prozore da utvrdite prolazi li kroz njih zrak. Zakalemite ih.

Kako se riješiti mrava

Oni su jedan od najčešćih problema koji muče vlasnike kuća. Dosadni su i mogu kontaminirati hranu, piće i lijekove u vašem domu. Uklanjanje mrava može biti nevjerovatno težak zadatak.

Mamac za mrave

Ukoliko ih vidite kako traže hranu, često je vaš prvi instinkt da ih ubijete. Međutim, ovo ne rješava problem dugoročno. Čitava kolonija mrava čeka da se "izviđači" vrate. Kraljica mrava će rasporediti još mnogo radnika da pronađu hranu u vašem domu kad se oni mrtvi ne vrate s hranom. Iz ovog razloga morate pronaći gnijezdo. Ponekad je to nemoguće jer se često sakriju iza zidova, ormara i uređaja.

Mamac sadrži kombinaciju slatkog mirisa i insekticida. Mravi koji traže hranu ga pronalaze i zatim odnose u svoju koloniju. Zatim se hrane otrovom od kojeg na kraju umru. Tipovi mamaca su: gelovi i plastične flaše ili tube koje su napunjene insekticidom.

Druge metode

Ukoliko ne želite koristiti otrov u svom domu, postoje sigurnije alternative koje su jedanko efektne. Položite traku s ljepljivom stranom okrenutom prema izvorima hrane. Mravi će ušetati u to područje i zaglaviti se.

Iznenađujući način da mrave držite dalje od namirnica je kreda. Nacrtajte liniju kod svih otvora kroz koje mravi ulaze. Kalcijev karbonat je u kredi zapravo sastavljen od smrvljenih ljusaka morskih bića, a mravi ga ne podnose.

Biber vam također može poslužiti, a naročito kajenski biber. Mravi mrze njegov miris i izbjegavaju ga. Pospite malu količinu blizu ivica zidova. Na taj način neće moći osjetiti da je šećer u blizini. Kajenski biber možete sipati i direktno u gomilu mrava kako biste ih se riješili.

Ako u svom dvorištu vidite grupe mrava, ali želite izbjeći opasne insekticide, probajte ocat. Prskanje octene kiseline direktno na mravlje brdo prisilit će ih da se odsele.
 

Тагови: