Обратите посебну пажњу

Овај уређај је најопаснији у кухињи

  • Извор: Агенције
  • 08.07.2025. 15:53

Један уређај се сматра најопаснијим у кухињи и готово га има свака друга кућа.

Наиме, кување на плин скраћује човјеков живот за готово двије године.

Да ли га и ви имате у кући?

Снажно невријеме погодило Београд: Има и повријеђених

Снажно невријеме погодило Београд: Има и повријеђених

Шпорети на плин одговорни су за смрт готово 40.000 особа у Европи годишње. Закључак је произашао из студије која се радила у домаћинствима широм Европске уније и Уједињеног Краљевства. Проблем је, како преноси „Тхе Гуардиан“, у загађивачима који утичу на то да је број смртних случајева двоструко већи од броја погинулих у аутомобилским несрећама.

Скраћује живот за 2 године.

Сутра киша, послије поподне разведравање

Сутра киша, послије поподне разведравање

Шпорети на плин испуштају штетне гасове који се повезују с болестима срца и плућа, али стручњаци упозоравају како људи нису довољно свјесни те опасности. Како се наводи у студији, кување на плин скраћује човјеков живот за готово двије године. Истраживачи наводе како су у обзир узели искључиво дјеловање на здравље азот-диоксида, док су изостављени подаци за друге гасове, попут угљен-моноксида и бензена.

Још 1978. први смо пут сазнали да је загађење азот-диоксидом вишеструко веће у кухињама које користе шпорет на плин у поређењу с оним електричним, али тек смо сада могли да дамо конкретне податке о утицају на животни вијек човјека“, рекла је ауторка студије Делгадо-Саборит. Према подацима за ЕУ свако треће домаћинство користи шпорет на плин. У Уједињеном Краљевству то важи за 54 одсто, а у Италији, Холандији, Румунији и Мађарској за више од 60 посто домаћинстава. Ти шпорети избацују штетне материје које изазивају упале дисајних ​​путева.

Доња Градина: мјесто тишине и сјећања

Доња Градина: мјесто тишине и сјећања

Слична ситуација и у Америци

Извјештај, који је подржала Европска климатска фондација, темељи се на прошлогодишњем истраживању које је мјерило квалитет ваздуха у домовима како би се открило у којој мјери кување на плин повећава загађење у затвореном простору. То је омогућило научницима да утврде размјеру унутрашњег и спољног загађење ваздуха при кувању. Резултати су у складу са студијом рађеном у САДу мају, која је показала да плинске и пропанске пећи узрокују до 19 хиљада смртних случајева сваке године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: