Riješite ih se na prirodan način

Ove biljke tjeraju insekte

  • Izvor: Agencije
  • 05.08.2022.22:56

Ljeto je period godine kada buba i ostalih insekata ima najviše, a jedan su od manje prijatnih prizora u domu. Postoje razni sprejevi i uređaji koji ih teraju, ali oni mogu sadržati ne tako zdrave hemikalije.

Umjesto toga, riješite ih se na prirodan način - uz pomoć biljaka.

1. Bosiljak

Ne samo što je sjajan dodatak jelima, bosiljak se koristi i u medicini. Osim toga, miris ove ljekovite biljke ne privlači insekte, već ih tjera. Postavite saksije bosiljka ispred ulaznih vrata ili u dnevnoj sobi. Lak je za održavanje, dekorativan, a uz sve to otjeraće dosadne bube.

2. Hrizanteme

Hrizanteme su sjajni prečišćivači vazduha i toksina. Osim toga, odbijaju razne štetočine poput bubašvaba, vaši, buva, krpelja, mrava, stjenica i vaši. Vrlo su dekorativne i možete ih postaviti po cijeloj kući.

3. Lavanda

Lavanda je najčuvenija po svom neodoljivom mirisu i nježnoj boji. Djeluje opuštajuće na naš organizam i ublažava stres. Dobra stvar je što insektima ne prija miris ove biljke. Efikasno odbija moljce, pa se nekada stavljala u ormar.

4. Neven

Miris nevena ne pogoduje insektima. Pored lavande, neven dosta efikasno odbija komarce.

5. Ruzmarin

Još jedna ljekovita i začinska biljka koja daje posebnu aromu jelima. Ruzmarin se može saditi u zatvorenom i otvorenom prostoru. Takođe, sjajno je prirodno sredstvo protiv moljaca, te ga možete staviti i u ormare ili fioke, piše Magazin Novosti.

6. Nana

Nana osvježava vaš dom i tjera insekte. Od eteričnog ulja ove biljke možete napraviti prirodno sredstvo protiv komaraca, a posebno ćete pojačati njeno dejstvo ako dodate malo alkoholnog sirćeta.

Tagovi: