Korisno

Ovo će vam goditi nakon treninga

  • Izvor: Ljepota&Zdravlje
  • 17.11.2021.16:42

Odlazak u teretanu obično podrazumijeva i malo drugačiji obrok, barem poslije odrađenog treninga. Kako bi vam olakšali dilemu oko izbora namirnica koje trebate unijeti donosimo vam pet zdravih izbora kojima se možete počastiti nakon teretane.

Nakon vožnje bicikla

Mlohavost u mišićima nakon intenzivne vožnje bicikla? Borovnice nisu samo ukusne i praktične, već su i pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala koji će pomoći opustiti bolne mišiće i ubrzati oporavak.

Oporavite se od kružnog treninga

Zasladite se ananasom koji je čuvar enzima bromelaina, prirodnog lijeka, te protuupalnog sredstva koje ublažava i liječi bol i slabost u mišićima koji se pojavljuju nakon napornih aerobnih vježbi.

Grah nakon plivanja

Nakon napornog vježbanja, snižava se nivo kalija u tijelu što može utjecati na reflekse, te nervni i mišićni sistem. Šoljica kuhanog lima graha ima više od 900 miligrama kalija, a ta je količina savršen dodatak supama i salatama.

Ostanite zen nakon joge

Vraćanje tekućine i elektrolita koje ste izgubili putem znoja esencijalan je dio rutine nakon vježbanja. Mlijeko je odlično za oporavak jer sadrži elektrolite natrija i kalija u znatno većoj količini nego većina sportskih napitaka. Za dodatnu dozu proteina, preporučujemo bademovo mlijeko.

Zeleno nakon trčanja

Tamno lisnato povrće, poput špinata i kelja, bogato je kalcijem i magnezijem te je idealno rješenje za grčeve u nogama koji se mogu pojaviti nakon trčanja. Dodajte i sok od limuna jer će vitamin C poboljšati apsorpciju željeza.

Tagovi: