ATV

Kako izabrati

Ovo su razlike između parfema i toaletne vode

 • Извор: Б92
 • 22.02.2023. 12:07

Razlika između toaletne i parfemske vode je jednostavna. Međusobno se razlikuju po koncentraciji mirisa. Prema riječima stručnjaka Mari Voles, u toaletnim vodama koncentracija mirisa je između osam i 12 odsto, dok u parfemskim vodama ta je koncentracija između 12 i 18 odsto.

Dodaje kako ta koncentracija može da varira zavisno od brendu, ali bez obzira na tačnu brojku, koncentracija mirisa uvijek će biti veća u parfemskoj nego toaletnoj vodi.

Mirišu li toaletna i parfemska voda isto?

One ne moraju da mirišu jednako čak i ako se radi o istom mirisu. Primjer, kod brenda Diptyque, parfemska voda ne znači samo veću koncentraciju mirisa, nego je to nova interpretacija originalnog sastava, što daje potpuno novu dimenziju samog mirisa. Objašnjava kako je toaletna voda često laganija i svježija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija.

Za dnevne prilike, primer odlazak na posao, smatra kako je ugodnije i prikladnije nositi toaletne vode, dok su parfemske rezervisane za veče i posebne prilike. Takođe, u obzir treba uzeti i temperaturu, kao i doba godine. U vlažnim klimama bolje odgovara toaletna voda, dok je za hladnije vrijeme prikladnija parfemska.

Ako do sada niste, vrijeme je da prije kupovine obratite pažnju da li kupujete toaletnu ili parfemsku vodu. Testirajte obje i potom zaključite koji vam miris više odgovara.

Parfemska voda uvijek će biti koncentrisanija od toaletne vode.

Da li traje parfemska voda duže od toaletne?

Zanimljivo je kako se naš doživljaj parfema mijenja upravo zbog količine koncentracije mirisa. Budući da je u parfemskim vodama prisutna veća koncentracija mirisa, to utiče na dužinu trajanja i aromatičnost. Pojednostavljeno, parfemska voda na koži duže traje i aromatičnija je od toaletne, koja brže ispari.

Imaju li rok trajanja?

"Parfem je živ i ima rok trajanja”, kaže ona. To može biti zbog mnogih činjenica, a ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome koliko dugo je parfem dobar, jer to zavisi o marki, mirisu i mjestu skladištenja.

Ako niste sigurni, provjerite etiketu na svom parfemu. Ako je vaš parfem oksidirao zbog hemijskog sastava, promijenio boju ili promijenio miris (može mirisati kiselo ili metalno), vjerovatno je vrijeme da ga bacite, piše Byrdie.

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.