Воће

Природни лијек за чиста цријева и јако срце

  • 14.07.2025. 12:25

Смокве често не добијају пажњу коју заслужују, а заправо су нутритивно богате и корисне за разне аспекте здравља. Редовно уношење смокви може допринијети  бољем варењу, стабилнијем нивоу шећера у крви, здравијим костима и кожи, па чак и хормоналној равнотежи. Комбинација влакана, минерала и антиоксиданаса чини их снажним савезником у исхрани, али и природним средством за превенцију и подршку код различитих стања.

Смокве потичу са Блиског истока и Медитерана и расту на дрвету познатом као Фицус царица, које припада породици дудова. Иако их често називамо воћем, смокве су заправо специфична структура позната као сиконијум - скуп ситних цвјетова затворених унутар меснатог омотача. Имају карактеристичан слаткаст укус и меку, зрнасту текстуру, а могу бити различитих боја, од свјетлозелене до тамнољубичасте. Због своје природне слаткоће, смокве су у прошлости често коришћене као замјена за шећер.

Здравствени бенефити смокве

Богате влакнима и минералима

Смокве су познате по свом високом садржају дијеталних влакана, што их чини одличним савезником варења. Не само да подстичу редовно пражњење црева, већ дјелују и као природан пробиотик - хранећи добре бактерије у цријевима и тако доприносећи здравијој цријевној флори.

Студије су показале да конзумација сушених смокви може олакшати симптоме затвора, нарочито код особа са синдромом иритабилног црева са затвором (ИБС-Ц), смањујући болове, надимање и напрезање током пражњења.

Регулишу крвни притисак и чувају срце

У данашњој исхрани често уносимо превише натријума, а премало калијума - што води ка хипертензији. Смокве су природно богате калијумом, што помаже у балансирању крвног притиска. Уз то, истраживања на животињама показују да екстракт смокве може снизити крвни притисак и побољшати профил холестерола - повећавајући добар (ХДЛ), а смањујући укупни и лош (ЛДЛ) холестерол, као и триглицериде

Помажу регулацију шећера у крви

Иако смокве садрже природне шећере, њихова висока количина влакана успорава апсорпцију глукозе у крвоток, што може допринети стабилнијем нивоу шећера у крви. Код особа с дијабетесом типа 1, чак је и чај од смоквиног листа показао потенцијал у смањењу нивоа шећера и потребе за инсулином. Код дијабетеса типа 2, антиинфламаторна и антиоксидативна својства смокви могу помоћи у ублажавању последица хроничних упала повезаних са болешћу.

Јачају кости захваљујући обиљу минерала

Смокве су један од ријетких плодова богатих калцијумом, магнезијумом и калијумом - минералима кључним за очување чврстине костију. Нека истраживања сугеришу да смокве садрже и до три пута више калцијума него друге врсте воћа. Уз то, калијум у смоквама може помоћи у смањењу губитка калцијума путем урина, нарочито код особа које конзумирају више соли.

Антиоксиданси који успоравају старење и штите ћелије

Зреле смокве су богате полифенолима - снажним биљним антиоксидансима који помажу у борби против оксидативног стреса и оштећења ћелија. Антиоксиданси дјелује тако што неутрализују слободне радикале, који су повезани с хроничним болестима и убрзаним старењем коже. Екстракт смокве показао је и потенцијал у заштити колагена и ублажавању бора.

Подршка имуном систему и потенцијал у борби против рака

Захваљујући антиинфламаторним и антиоксидативним компонентама, смокве могу играти улогу у јачању имуног система и успоравању раста одређених канцерогених ћелија - али ова сазнања су засад углавном базирана на лабораторијским и животињским студијама.

Могу допринијети здрављу коже и косе

Због високог садржаја гвожђа, смокве могу помоћи у спрјечавању губитка косе узрокованог анемијом. Такође, истраживања показују да екстракт смокве, када се наноси локално, може ефикасније ублажити симптоме дерматитиса од стандардне кортикостероидне креме.

Да ли их треба јести свакодневно?

Смокве су хранљиве, природно слатке и погодне за свакодневну употребу у разним облицима: свјеже, сушене, у смутијима, салатама, колачима, па чак и чајевима од листова. Међутим, особе са осјетљивим дигестивним системом, оне које узимају лијекове за разрјеђивање крви или имају алергију на брезу или латекс, требало би да се посавјетују с љекаром прије него што повећају унос.

Смокве нису само укусан залогај - оне су прави мали пакет здравља. Редовно, умјерено конзумирање овог воћа може побољшати варење, јача кости, стабилнијем шећеру у крви и доприноси љепшем изгледу коже, пише телеграф.рс





Пратите нас и путем Вибера