Дружење са пријатељима напољу уз добар роштиљ постаје омиљена активност за многе људе у топлијим мјесецима. Међутим, у посљедњих неколико година све се више поставља питање да ли је припрема меса на отвореној ватри заиста здрава.
Када осјетимо јединствени мирис роштиљског меса који се шири комшилуком из дана у дан, знамо да је сезона роштиљања званично почела. Сунце грије све више, а то је јасан позив свима да из оставе или гараже изваде роштиље, ражњиће и осталу опрему за роштиљање.
Ова изузетно популарна друштвена активност је широко распрострањена широм Европе, а Европско друштвено истраживање показује да је 2023. године 60% Европљана било домаћин или присуствовало окупљањима на отвореном која су укључивала роштиљ.
Али посљедњих година, људи се све више питају колико је ова техника припреме меса заиста здрава. Истражили смо на шта треба да обратите пажњу приликом печења на роштиљу како би ваш оброк био не само укусан већ и нутритивно добар.
Изаберите квалитетно месо
Квалитет меса је важан фактор код роштиљања јер се квалитетно месо равномјерније кува, што може избјећи прекуване или недовољно куване комаде меса. Висококвалитетно месо такође има бољи укус, што значи да можете користити мање слане маринаде или слатке сосове, који често иду уз месо нижег квалитета.
Обратите пажњу на дим и температуру роштиља
Оно што треба да избјегавате приликом печења меса на роштиљу на ћумур је вишак масноће који капље на ћумур, што доводи до повећане количине дима који долази у контакт са месом. Због тога бирајте мање масне комаде меса, а препоручљиво је да прије печења уклоните сву кожу и осталу масноћу.
С друге стране, ако је ваш избор гасни роштиљ, његова предност је што боље контролише топлоту и стога производи мање дима, док роштиљ на ћумур и даље даје специфичан укус.
Али без обзира који роштиљ користите за припрему меса, обавезно избјегавајте високе температуре и кувајте месо дуже, али на нижој температури. Наиме, због забринутости да ће одређени комади меса остати сирови у средини, многи људи прекувају месо, што ствара знатно већи ниво хетероцикличних амина, односно одређених хемијских једињења.
Смањите количину уља
Премажите уљем само комаде меса који немају сопствену природну масноћу (пилећи филе, ћуретина, бифтек итд.). Ово ће такође смањити могућност капања масти на угаљ, а укус меса се неће промијенити. Обавезно намажите месо довољно уља да се не залијепи за роштиљ ; Више од тога није потребно, а није ни здраво.
Избјегавајте комерцијалне маринаде
Ако желите да извучете максимум из свог меса, маринирање је веома важан корак у његовој припреми. Зато не купујте готове маринаде, које често садрже конзервансе , вјештачке боје и појачиваче укуса, а неке чак и уља ниског квалитета, попут сојиног или палминог уља. Исто важи и за сосове, који често садрже пуно шећера и натријума како би се побољшао њихов укус и рок трајања.
Умјесто тога, одлучите се за домаћу маринаду и користите свјеж бијели лук, зачинско биље, лимунов сок, сирће, маслиново уље и друге зачине по вашем избору који ће месу дати савршен укус.
Укључите пуно поврћа
Да бисте створили равнотежу, повећајте удио поврћа јер и оно има посебан укус када се припрема на роштиљу. Поред тога, добијате влакна , витамине и антиоксиданте, што помаже у уравнотежењу варења и уноса хранљивих материја. Поврће можете комбиновати са другим месом у облику ражњића или га додати у салату, а ако печете мање комаде , можете користити алуминијумску фолију како не би испадали кроз роштиљ.
Не заборавите...
Извадите месо из фрижидера пола сата до сат времена прије печења на роштиљу и оставите га да одстоји пет до десет минута након печења на роштиљу да би остало сочно.
Ако нисте искусан мајстор роштиља, можете користити термометар за месо како бисте избјегли прекувано или недовољно кувано месо. Такође, немојте пребрзо почети са роштиљањем ако печете на ћумур - сачекајте док се ћумур не претвори у жар , без пламена.
Добро очистите решетку прије печења на роштиљу како се штетни загорјели остаци од претходног печења на роштиљу не би пренијели на месо, и немојте користити исту даску за сирово и печено месо како бисте избјегли контаминацију.
Ако примијените све горе наведене савјете, нема страха да ће оброк припремљен на отвореној ватри бити не само укусан већ и нутритивно богат.