Бирај брескве кад су најслађе – кад миришу, мекане су и зреле до савршенства. Научи их препознати и искористи сезону за најсочније залогаје.
Постоји воће које истовремено мирише на сунце, има окус дјетињства и боју која се не може намјестити ниједним инстаграмовим филтром. Да, говоримо о брескви. Слатка, сочна, с трунком киселости која подигне сваки залогај и претвори га у тренутак среће.
Све горе наведено се односи не брашнасте, безукусне плодове који су завршили у корпи особе која није успјела препознати када је најбоље вријеме за купњу.
Већина стабала брескве процвјета у прољеће, а ти се цвјетови претварају у зреле плодове између јуна и августа.То значи да је најбоље вријеме за куповину брескви управо љето, с нагласком на јул и август. Дакле, ако волиш брескве, а ко их не воли, сезона траје од краја прољећа до почетка јесени, зависно о томе гдје се налазиш и откуд воће долази.
Зашто су брескве више од окуса?
Брескве нису само десертно воће. Богате су витамином Ц, калијем, влакнима и антиоксидансима, а захваљујући високом садржају воде (око 90%), одличне су љетне савезнице у борби против дехидратације. Ипак, нису тешке ни напорне за пробаву, па су чест избор и у прехрани мале дјеце, старијих особа или оних с осјетљивим желуцем.
Занимљиво је да се љековита својства брескве спомињу још у античкој Грчкој и Римском царству — користиле су се у балзамима за кожу и приправцима за желудац. Данас их волимо због једноставности: једна добра бресква може замијенити сваки десерт.
Како препознати савршену брескву?
1. Мирис, ако осјетиш сладак, цвјетни мирис а ниси сасвим близу ниједној воћки, знаш да си на трагу нечему добром. Бресква без мириса вјероватно још није спремна за конзумирање, односно уживање.
2. Додир, бресква би требала бити мекана под прстима, али не смије бити премекана. Ако ти прст лако пробије кору, вјеројатно је презрела и бит ће добра само за смути (или за воћну торту у задњи трен).
3. Боја, најчешће ћеш наићи на жуте брескве с црвеним мрљама. Избјегавај оне које уз петељку још увијек имају зелену боју - то значи да су прерано убране. Ако је стабљика смеђа, бресква је зрела и спремна за уживање.
Шта с бресквама кад их је превише?
Знаш онај тренутак кад купиш превише јер "неће дуго бити тако добре"? Е, онда требаш план. Брескве се дивно уклапају у воћне салате с лиметом, ментом и мало меда, али и у смутије с јогуртом, зобеним млијеком или бадемима. Брескве ћеш обожавати и на роштиљу, пуњене орасима и медом или претворене у сладолед, сорбете и воћне креме… Не, нисмо заборавили пите и бисквите. А ако имаш превише брескви, огули их, нарежи и замрзни. У зими ћеш си честитати.