Pokušajte ga razumjeti

Saznajte zašto vaš pas čini ovih devet stvari

  • 12.08.2019. 09:50

Svako ko ima psa zna koliko su ove životinje vezane za svoje ljude i koliko rado komuniciraju s njima. Mnoge stvari rade namjerno, a njihovi vlasnici ponekad i ne shvataju da im njihovi prijatelji na četiri noge pokušavaju nešto reći. U nastavku pročitajte više o tome i saznajte kako se vaš pas osjeća i šta misli o vama.

Naslanja se na vašu nogu

Kada ovo rade, to najčešće znači da žele vašu pažnju i žele da im posvetite malo vremena. Igrajte se s njima, mazite ih i odmah će se osjećati bolje.

Spuštanje glave i skupljanje

Kada ovo rade, to obično znači da se osjećaju nesigurno i da žele biti neprimjetni. Vjerojatno ih je nešto uplašilo. U tom slučaju trebaju vašu podršku.

Bulji u vas

Možda se malo čudno osjećate kada pas počne dugo buljiti u vas širom otvorenih očiju. Nema razloga za paniku, to je samo znak privrženosti i povjerenja.

Donosi vam predmete

Pas vam donosi olovku, papuču, svoju omiljenu igračku ili neki drugi predmet koji nađe u kući ili dvorištu? Razlog je vrlo jednostavan - želi vam dati poklon. Ali, isto tako, ovo može značiti da i on želi imati nešto poput tog predmeta. 

Spava na vašem krevetu

Mnogi psi se vole raširiti po vašem krevetu, a vas stjerati na ivicu. To zapravo ne znači ništa loše. Ovo je znak da vas vaš pas jako voli i da se ne želi rastati od vas ni preko noći.

Sjedi na vašim nogama

Kada pas sjedne na vaše noge, svima daje do znanja da ste vi dio njegovog čopora. Budite ponosni! Ako je vaš pas inače malo povučen i plašljiv, ovo znači da vam vjeruje i da želi vašu zaštitu.

Drži jednu šapu u zraku dok stoji

Ovo znači da je vaš ljubimac jako koncentrisan. Psi to često rade kada imaju neku genijalnu ideju pa o njoj detaljno razmišljaju.

Često zijevanje

Zijevanje kod pasa znači isto što i kod ljudi. Umorni su ili im je jako, jako dosadno. Nemojte zaboraviti da je zijevanje zarazno. Ako počnete zijevati pred psom, velike su šanse da će i on početi zijevati.

Uništava namještaj i razbaca stvari u kući

Jeste li se ikada vratili kući i vidjeli da je vaš pas napravio pravi haos? Sami ste krivi! Na ovaj način psi komuniciraju sa svojim vlasnicima. Žele vam reći da se osjećaju loše kada dugo ostanu sami. Jedno od rješenja su češće šetnje.