Штета је да бацате јагоде, јер су скупе, а брзо се покваре. Ево како ће дуго трајати.
Јагоде су врло осјетљиве и не могу дуго да стоје, чак ни у фрижидеру. Већ послије два дана се покваре и морате да их баците. Примјените овај начин прања и остаће свјеже чак три недјеље.
Оперите их на овај начин
Оперите јагоде у раствору сирћета. Помијешајте бијело сирће с водом у размјери 1:3 и потопите јагоде на 5 минута. Сирће ће за то вријеме уклонити бактерије и споре буђи који изазивају труљење воћа. Добро их исперите, али немојте превише да трљате и ставите на убрус да се потпуно осуше. Затим их на сувом убрусу одложите у фрижидер, у пластичној кутији с поклопцем. Остаће свјеже до три недјеље. Не брините, неће мирисати на сирће!
Како да знате да су јагоде покварене?
Стручњаци за бобичасто воће препоручују да при куповини јагода увијек обратите пажњу на датум "најбоље употребити до" који је наведен на паковању, као и на боју плодова. Како истичу, треба избјегавати јагоде које су изгубиле интензивну боју, имају изражене зелене или бијеле дијелове, постале су мекане, љепљиве или су почеле да буђају. Такође, напомињу да их не треба остављати на собној температури осим ако их нећете одмах појести.